Erä

Video: Hirvien selviytymiskamppailu hyisessä vedessä oli kohtalokas vasalle – näin avautui pelastava väylä kolmelle eläimelle

Neljä hirveä vajosi Uudessakaarlepyyssä jäihin keskellä hiekkakuoppaa, jossa oli vettä usean metrin syvyydeltä. Hirvet olivat loukussa hyisessä ansassaan.

Hirvien selviytymistaistelu vedessä jäiden keskellä näyttää epätoivoiselta – ja sitä se onkin.

Hengenhädässä kamppailevat eläimet yrittävät pois veden täyttämästä kaivannosta. Ne nostavat etujalkojaan jään reunalle, mutta yritykset on tuomittu epäonnistumaan. Hirvet eivät pysty ponnistamaan, sillä ponnistusalustaa ei ole: eläimet pulikoivat kolmen neljän metrin syvyisessä vedessä.

Etusorkkien pito jäästä heltiää, kerta kerran jälkeen eläimet liukuvat takaisin jääkylmään ansaansa.

Hirvet vajosivat jäihin Uudenkaarlepyyn Sokaluodossa joulukuun 29. päivänä, jolloin tapahtuma uutisoitiin esimerkiksi MT:ssä.

Nyt MT julkaisee koosteen videoista, jotka on kuvattu tapahtumapaikalla.

Loppuvuoden pakkaset Uudessakaarlepyyssä Pohjanmaan rannikolla olivat mitättömiä. Lampareisiin muodostunut jää oli petollisen ohutta.

Kansi oli olematon veden valtaamassa sorakuopassakin, jonka jäälle neljä hirveä uskaltautui joulukuun loppupuolen tiistaina.

Eläimet olivat päässeet kaivannon keskikohdille, kun jää petti ja hirvinelikko vajosi kylmään veteen.

Eläimet olivat ansassa. Jää ympäröi niitä joka puolelta.

Jänismetsällä liikkuneet serkukset Mats Enqvist ja Jonas Henriksson havaitsivat avannossa kamppailevat hirvet.

”Serkkuni koira lähti yhtäkkiä juoksemaan sorakaivannolle, jossa se rupesi haukkumaan. Mats meni koiransa luo, jolloin hän näki hirvet jäiden keskellä", Henriksson kertaa tapahtumia MT:lle.

Vedessä ui kolme aikuista eläintä ja yksi vasa.

Enqvist, Henriksson ja muut paikalle tulleet metsästäjät hälyttivät pelastuslaitoksen.

Pelastajien saapuessa paikalle vasa oli kuollut.

”Se joutui jään alle ja hukkui”, Henriksson kertoo.

Hirvilehmä ja kaksi hirvisonnia jatkoivat kamppailuaan vedessä.

Hyvät neuvot ja ripeät toimet olivat tarpeen, jotta eläimet saataisiin ajoissa pois jääkylmästä vankilastaan.

Kaksi pelastajista meni pintapelastuslautan kanssa jäälle. Heistä toinen oli polvillaan lautalla, josta hän pystyi sahaamaan jääkantta auki. Toinen pelastajista kiskoi lauttaa kohti rantaa sitä mukaa kuin moottorisaha puri jäähän väylää.

Pelastavaa reittiä avattiin suunnasta, josta hirvet olivat jäälle tulleet.

Kun väylä avannon ja rannan välille oli valmis, metsästäjät ja pelastuslaitoksen työntekijät siirtyivät kaivannon toiselle rannalle. Siellä he huudattivat moottorisahaa ja huusivat itsekin.

Metakka toimi niin kuin oli suunniteltukin: hirvet kääntyivät tulosuuntaansa ja alkoivat edetä niille avattua reittiä pitkin.

Hirvistä kaksi saavutti rannan aivan peräkkäin. Pienen liukastelun jälkeen ne pääsivät rantajäätikön yli.

Kolmas jäi muista jälkeen. Sitten sekin äkkäsi pelastavan uran. Se ui, kunnes jalat tavoittivat pohjan. Tämäkin hirvi lähti ripeästi metsän suojaan, kun sorkkien alla oli kantava maa.

Lue lisää

Metsänomistajat hakivat entistä vähemmän korvauksia hirvituhoista

Kerro mielipiteesi alueesi hirvi- ja valkohäntäpeuratilanteesta – vastaa MTK:n ja SLC:n kyselyyn, vastausaika päättyy huomenna maanantaina

Tiesitkö tämän? Jos heikoista jäistä ei pääse omin voimin ylös, kannattaa pysyä mahdollisimman liikkumattomana

Hirvijahtien saalis jäi edelliskautta pienemmäksi suuressa osassa maata – myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin 80 prosenttia