Erä

Kokoomuksen Sankelo vaatii kunnille korvauksia koululaisten "susikuljetuksista" – lisäksi: "Hallituksen kiirehdittävä kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista"

Kunnat ovat varsinkin Länsi-Suomessa joutuneet susien kohtaamisten vuoksi järjestämään koulukyytejä myös lapsille, joille se ei normaalisti kuulu.
Kari Salonen
Koulukyytejä on jouduttu laajentamaan varsinkin Pohjanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa, kun susia on nähty lasten koulureiteillä ja pihoissa.

Kansanedustaja Janne Sankelo (kok.) katsoo, että kunnilla ei ole velvollisuutta toimia epäonnistuneen susipolitiikan maksumiehinä. Siksi hän vaatii eduskunnalle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä valtiota korvaamaan ylimääräisten koulukyytien kuluja.

"Monet kunnat joutuvat järjestämään tällä hetkellä koulukuljetuksia oppilaille sen takia, että sudet ovat tulleet liian lähelle ihmisiä. Vanhempien ja koululaisten huoli asiasta on aiheellinen. Koululaisten turvallinen koulutie pitää varmistaa", Kauhavalla asuva Sankelo toteaa.

Kuljetuksia on jouduttu järjestämään myös oppilaille, joiden koulumatkan pituus ei normaalisti riitä kuljetukseen.

MT uutisoi viikko sitten, että susien ja myös ilveksen havainnot lisääntyivät Pohjanmaalta Pohjois-Satakuntaan yltävällä hirvitalousalueella juuri valmistuneen suurpetojen jälkilaskennan mukaan. Tämä on näkynyt lasten koulukyytien lisäämisenä erityisesti tämän alueen kunnissa.

Sankelo katsoo kirjallisessa kysymyksessään myös, että tasapaino susikannan lisääntymiseen asutuksen lähellä löytyy vain, kun pikaisesti aloitetaan kannanhoidollinen metsästys.

"Hallituksen on kiirehdittävä sen aloittamista. Muissa Pohjoismaissa ratkaisut on löydetty ja metsästys aloitettu. Talonpoikaisjärjellä ajateltuna Suomi ei voi tehdä poikkeusta asiassa."

Lue myös:

"Koulubussia odottaneet lapset pakenivat paikalta läheiseen taloon" – joka kolmas Suomen susi elää jälkilaskennan perusteella Satakunnan ja pohjalaismaakuntien liepeillä

Luonto-Liitto: "Sudentappoluvat ylläpitävät toivetta sudettomasta maaseudusta" – luontojärjestöt vaativat Euroopan komissiota puuttumaan Suomen susipolitiikkaan

Lue lisää

Petturisyytökset EU:n metsä-äänestyksissä kirpaisivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä: "Sanomisiani vääristeltiin ja höystettiin isänmaan petturuudella"

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä Ruotsissa on ammuttu yhteensä 17 sutta – yhdellä susireviirillä tavoitellaan kaikkien susien tappamista

MT-kysely: Puolet suomalaisista kannattaa susien määrän vähentämistä — kielteisimmin metsästykseen suhtautuvat alle 30-vuotiaat

Orpo: Caruna-kauppa oli virhe – "Se on hyvä myöntää"