Erä

Talvilinnustajan on hiihdettävä keskimäärin 12 päivää ja 100 kilometriä yhden saalislinnun eteen – syksyllä riittää noin 34 kilometrin kulkeminen

Valtion maiden 43 lupa-alueella sai metsästää sekä koirasteertä että -metsoa 20.–31. tammikuuta.
Aku Ahlholm
Talvilinnustuksen tunnelmaa Itä-Lapista Savukoskelta.

Koirasteeren ja -metson talvipyynti sallittiin toisena talvena peräkkäin. Metsähallituksen saalisseurannan mukaan saalis oli tiukassa. Yhden linnun eteen metsästäjät hiihtivät keskimäärin 12 päivää ja 100 kilometriä, todetaan tiedotteessa.

Tiedot on kerätty niiltä 43 lupa-alueelta, joilla sai metsästää tammikuussa sekä koirasteertä että -metsoa. Mukana ei ole vielä kausiluvan lunastaneiden metsästäjien tietoja, eikä myöskään kuntalaisen oikeudella metsästävien pohjoissuomalaisten saalistietoja.

Metsähallituksen seurannan mukaan tammikuussa pyydettiin suurin piirtein saman verran metsoja kuin viime vuonna, jolloin metson talvipyynti oli ensimmäistä kertaa mahdollista yli 50 vuoteen. Tänä talvena metsoja pudotettiin 197 kappaletta, ja viime talvena 190 kappaletta.

Teerisaalis sen sijaan väheni viime vuoteen verrattuna. Tänä talvena ilmoitettu saalis oli 140 koirasteertä ja viime talvena yli 200 koirasteertä.

Syksyn linnustuksen verrattuna saaliin saanti vaatii talvella kolminkertaisen ponnistuksen. Syyskuussa kanalinnustuksen alkaessa metsästäjät saavat yhden saaliin keskimäärin neljän lupavuorokauden ja 34 kävellyn kilometrin jälkeen.

Talvilinnustus oli mahdollista jo toista vuotta peräkkäin 20.–31. tammikuuta.

Lue lisää

Hätävilkut päällä metsonpoikasten takia

Video: Koppelo yritti johdattaa poikasiaan tien yli Lieksassa – metsäkanalintujen pesinnän onnistuminen ja poikasten pärjääminen ovat jokavuotisia jännitysnäytelmiä

Teerikanat säikähtävät outoa örisijää – korpimetson kohtalona on olla teerisoitimen aggressiivinen kummajainen

Metsästysrajoituksia Pohjois-Suomen suojelu- ja retkeilyalueille – rajoituksia esitetään alueiden vilkkaimmille osille