Erä

Video: Eräopas Petri Ristiniemi on käynyt Ruoveden Siikanevalla pienestä pitäen – tällä kertaa mukaan lähti joukko luonto-ohjaajaopiskelijoita

Siikaneva on Pirkanmaan suurin suoalue. Alueella on keidassuon ja aapasuon kasveja sekä ikivanhan metsän saarekkeita.

Suomi on suomaa – kuuleehan sen jo nimestä. Suotyyppien päälajeja on kuusi: korvet, rämeet, letot, nevat, luhdat ja lähteiköt. Alalajeja onkin sitten kymmeniä.

Metsäsaarekkeineen yli 15 neliökilometrin Siikaneva Ruovedellä tarjoaa lumisena kevättalvena mahtavan retkeilyelämyksen.

Siikaneva on Pirkanmaan suurin suoalue. Alueella on keidassuon ja aapasuon kasveja sekä ikivanhan metsän saarekkeita.

Eräopas Petri Ristiniemi on käynyt Siikanevalla pienestä pitäen muuten vaan retkeilemässä ja luontoa tarkkailemassa.

Nyt hän tuo suolle erilaisia asiakasryhmiä ympäri vuoden.

Toki suoalue tarjoaa lumettomaan aikaan enemmän, lintuja sekä kasveja, mutta talvinen suo on myös erinomainen retkikohde.

"Hiljaisuus. Se on täällä upeaa. Pidän täällä Metsämieli- retkiä, joiden aikana monesti vuodatetaan hiljaisuuden kyyneliä. Niin vahvoja elämyksiä hiljaisuus antaa", Ristiniemi kertoo.

Hiljaisuuden lisäksi voi suon metsäisillä saarekkeilla ihailla ikivanhaa puustoa, jota ei talousmetsissä oikeastaan ole lainkaan.

Kaksisataavuotisten mäntyjen äärellä on helppo viettää harrasta hiljaista hetkeä, vaikka itse olisi metsätalouden harjoittaja. Näin kävi tämän kirjoittajallekin jälleen. Pieni puunhalaaja herää kotitarvemetsurinkin sisällä.

Olimme mukana tamperelaisen Ahlmanin opiston luonto-ohjaajaopiskelijoiden maastopäivällä. Ristiniemi kertoi opiskelijoille luontoyrittäjän työstä.

Samalla pian valmistuvat opiskelijat saivat kokeilla kauden hittituotetta, liukulumikenkää.

"Tuolla mäessä oli vaikeampaa, mutta kyllä näillä pääsee hienosti. Pitää hyvin eikä uppoa yhtään", kehuu liukkareitaan Joonas Viitanen, vaikka hiukan kompuroikin, kuten videollamme nähdään.

Varsin moni luonto-ohjaajaopiskelija on alan vaihtaja. Muutama oli ravintola-alalta luontoon pyrkijöitä. Luontotyössä nähdään potentiaalia, jos ei välttämättä kokopäivätyötä heti valmistumisen jälkeen, niin ainakin erilaisia keikkatyön ja itsenäisen yrittämisen malleja.

"Ravintola-alan oravanpyörästä lähdin luontoalalle. Katsotaan, mihin vielä päädyn. Uskon luontoalan mahdollisuuksiin", kertoo Janne Högbacka.

Tämä ryhmä oppi ainakin sen, että suoluonto antaa talvellakin. Hiljaisen lumisen suoalueen rauha antaa ihmiselle voimaa.

Lue lisää

Video: Kettujahdista tuli Joni Kinnuselle hikistä hommaa – "Kettu meni sellaiseen luolastoon, jossa oli paljon isoja kiviä"

Video: Helsinkiläinen Jouko Rytkönen pilkkii kauniissa kulttuurimaisemassa keskellä pääkaupunkia – "Tamminiemen läheisyys tuottaa värinää rintakehään ja sydämen kohdalle"

Video: Raumalaisen Rami Saarisen koira näyttää, miten saalis kuljetetaan mallikelpoisesti metsästä

Video: Pitkän linjan suomenajokoiramies Rami Saarinen kertoo, millä periaatteilla hän on saanut koirankasvatuksessa aikaan hyviä tuloksia – yksi asia auttaa jokaista koiranomistajaa