Erä

"Valkoposkille kuulaa kylkeen", vaativat keskustalaiset ja kokoomuksen edustaja – "Hitchcockin hanhet kantavat pian lintuinfluenssaa Suomeen"

EU-vertailulaboratorion tietojen mukaan Keski-Euroopassa talvehtivassa valkopostihanhikannassa on havaittu korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa 336 valkoposkihanhessa.
Mika Väänänen
Maa- ja metsätalousvaliokunta aloittaa ensi perjantaina valkoposkihanhien metsästämisen sallimiseen tähtäävän kansalaisaloitteen käsittelyn.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman vaatii hallitusta heräämään ja varautumaan lintuinfluenssariskiin, joka aiheutuu valkoposkihanhien kevätmuutosta.

Vestman on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

”Pääkaupunkiseudun puistot ja maaseudun pellot ovat pian täynnä lentäviä tartuntapommeja. Jo entuudestaan massiivisten satovahinkojen ja virkistyshaittojen lisäksi valkoposkihanhi aiheuttaa pian vakavan terveysuhan. Miten hallitus aikoo estää lintuinfluenssan leviämisen lintujen kevätmuuton kautta?”

Suomen ruokaviraston käyttämien EU-vertailulaboratorion tietojen mukaan Keski-Euroopassa talvehtivassa valkopostihanhikannassa on havaittu korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa 336 valkoposkihanhessa.

"Taudin esiintyvyyden kokonaislaajuus voi olla valtava, sillä suuri osa tautitapauksista jää raportoimatta", toteaa Vestman tiedotteessa.

Suomen yli lentää satoja tuhansia lintuja Venäjän tundralla pesivästä valkoposkihanhikannasta keväisin ja syksyisin. Lintukanta on kasvanut vuosittain yli 10 prosenttia.

”Ruotsi ja Viro ovat sallineet laajoja tuhoja aiheuttavan valkoposkihanhen suojametsästyksen. On hallituksen saamattomuutta, että hanhiongelma jatkuu yhä Suomessa. Vieläpä tilanteessa, jossa kasvaneen hanhikannan mukana uhkaa levitä vielä vähintään linnustolle tappavaa virusta maahan”, Vestman moittii.

Helmikuussa raportoitiin epäilyistä, joiden mukaan joulukuussa lintuinfluenssa olisi tarttunut Etelä-Venäjällä siipikarjatilalla seitsemään työntekijään. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC arvioi lintujen ihmisiin aiheuttamat tartunnat täysin mahdollisiksi, vaikka tartunnan riski onkin ihmisille keskimäärin hyvin matala.

”Suomessa täytyy varautua myös siihen, että virus voi levitä ihmisiin. Lintuinfluenssan tulo maahan valkoposkihanhien mukana täytyy estää. Hallitus ei voi mennä lintudirektiivin taakse ongelmaa pakoon, sillä direktiivi nimenomaan sallii terveysturvallisuuden perusteeksi poiketa direktiivin suojeluvelvoitteista”, Vestman kommentoi ja esittää haulikkoa hanhille..

Myös keskustan maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmän kansanedustajat Anne Kalmari, Mikko Kärnä, Mikko Savola ja Juha Pylväs ottivat tänään valkoposkihanhiasiaan kantaa. He moittivat Varsinais-Suomen ely-keskusta, joka ei ole vielä tehnyt yhtään päätöstä valkoposkihanhia koskevista poikkeusluvista.

"Metsästäminen on todettu ainoaksi millään tavalla toimivaksi keinoksi valkoposkihanhien karkottamiseksi viljelyksiltä, mutta nyt luvat jumittavat ely-keskuksessa. Vaadimme Varsinais-Suomen ely-keskukselta selvitystä tästä epäonnistumisesta. Vaikuttaa siltä, että tässä pelataan aikaa ja epäilemme, että jollakulla saattaa olla myös poliittisia motiiveja viivyttää tätä asiaa. Näiden lupien kanssa on nyt kiire kuin maajussilla aamulypsylle."

Keskustalaiset korostavat, että hanhinyrkin raportin antamat ohjeistukset sitovat lupaviranomaisena toimivaa Varsinais-Suomen ely-keskusta.

Maa- ja metsätalousvaliokunta aloittaa ensi perjantaina valkoposkihanhien metsästämisen sallimiseen tähtäävän kansalaisaloitteen käsittelyn. Käsittely alkaa avoimella kuulemisella.

"Odotamme innolla aloitteen käsittelyä ja keskusta tekee kaiken mahdollisen, että valkoposkihanhi saadaan metsästettäväksi lajiksi. Asia on kirjattu puolueen eräpoliittiseen ohjelmaan. Kansallisesti on tehtävä aivan kaikki mahdollinen tilanteen helpottamiseksi siihen saakka, että tämä kysymys saatetaan maaliin EU:ssa."

Lue lisää

"On oikeustajun vastaista sosialisoida toisen elinkeino ja estää sen harjoittaminen" – tuleva valkoposkihanhien kevätmuutto rassaa viljelijöitä henkisesti

Katso videolta mitä ajattelevat valkoposkihanhivitsauksesta ja sen ratkaisusta kiteeläiset viljelijät – "tämän takia on jo vuosia itketty, naurettu ja huudettu"

Ministeriöiden erimielisyys valkoposkihanhiasian hoitamisessa kiinnitti kansanedustajien huomion – "Viljelijöiden kannalta tilanne on tuskastuttava"

Polvijärveläinen emolehmätuottaja kannustaa hakemaan uusia poikkeuslupia valkoposkihanhille kevääksi – "tiloilla tulee olla päätäntävalta pelloistaan"