Erä

Lehti: "Aivan sairasta" – ruotsalaismies joutui tappamaan sairaan hirven veitsellä, kun virkamiehet eivät antaneet lupaa kuljettaa asetta moottorikelkassa

Lääninhallituksesta myönnetään, että metsästysasetukseen sisältyy tällainen kummallisuus.
Heikki Willamo
Kuvituskuva, kuvan hirvi ei liity tapaukseen, se nukkui kuvaushetkellä.

Ruotsalainen Tomas Dahlqvist ei saanut lupaa kuljettaa asetta moottorikelkassa, vaan hänen piti tappaa sairas hirvi veitsellä, kertoo ruotsalainen Jaktjournalen.

"Aivan sairasta, sekä eläimen hyvinvoinnin että hirvieläinten näivetystautiriskin kannalta", kommentoi Dahlqvist.

Hän sai tiistaina puhelun toiselta metsästäjältä, joka oli viemässä metsään nuolukiveä ja havaitsi ympyrää kulkevan apaattisen hirven Älvdalenin kunnassa.

Tapahtumapaikalta oli 10 kilometriä matkaa tielle ja lumen syvyys 60–80 senttiä. "Kun kyse on liikenneonnettomuudessa loukkaantuneesta hirvestä, olen saanut poliisilta luvan kuljettaa asetta moottorikelkan kyydissä. Nyt poliisi kehotti ottamaan yhteyttä lääninhallitukseen."

Lääninhallituksen virkamiehiltä lupaa aseen kuljettamiseen ei irronnut.

Dahlqvist lähti maastoon moottorikelkalla ilman asetta ja löysi halvaantuneen eläimen. Hän arvioi, että normaalisti ruhopainoltaan 180–200-kiloinen eläin painoi enintään 120 kiloa. "Se oli vakavasti sairas ja se oli lopetettava, sekä eläimen hyvinvoinnin että mahdollisen hirvieläinten näivetystautiriskin takia."

Dahlqvist kiinnitti eläimen takajalkaan narun ja lopetti sen kärsimykset veitsellä, poroteurastajan kokemuksella.

Alueen saamelaiskylän asukkailla on poliisin lupa kuljettaa aseita moottorikelkoilla loukkaantuneiden porojen tappamiseksi. Tätä lupaa Dahlqvist olisi voinut hyödyntää kylän ja poliisin luvalla, jos kyse olisi ollut porosta.

Myös sudenmetsästyksen yhteydessä lääninhallitus voi antaa luvan kuljettaa asetta moottorikelkalla. "Kun kyseessä on terve eläin, asiat sujuvat helposti, mutta ei silloin, kun kyse on vakavasti sairaasta hirvestä", kuvailee Dahlqvist.

Lääninhallituksesta myönnetään, että metsästysasetukseen sisältyy tällainen kummallisuus. "Säännöt eivät ilmeisesti salli loukkaantuneen tai sairaan eläimen etsintää ase mukana."

Jaktjournalin uutinen, joka sisältää videon hirvestä

Lue lisää

Poronhoitoalue on toistaiseksi säästynyt hirvieläinten aivosairaudelta

Hirvessä todettiin harvinaista ja tappavaa näivetystautia Norjassa - tauti on sukua BSE:lle

Etelä-Saimaa: Lappeenrannassa löytynyttä hirveä tutkitaan mahdollisen näivetystaudin vuoksi

Evira muistuttaa hirvimetsästäjiä: Jos saat saaliiksi laihan ja sairaalta vaikuttavan hirven, lähetä sen pää meille