Erä

Video: Eräoppaaksi opiskeleva pilkkiharrastaja Hiski Humaloja taitaa ruuanvalmistuksen saaliskaloistaan

Osa Pyhäjärvellä tavoitetuista pilkkijöistä oli hupipilkillä ja toiset taas tosissaan etsimässä sopivan kokoisia syömäahvenia.

Aurinkoinen kevätsää houkutti pääsiäisen aikaan Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärvellä niin paikallisia kuin mökkiläisiä järven jäälle ulkoilemaan, harrastamaan ja pilkkimään.

Keskitalvella olosuhteet liikkua jäällä olivat haasteelliset, mutta nyt jäällä pystyi liikkumaan jalkapelilläkin helposti.

Pilkkijöitä näkyi ajoittain melko runsaasti järvellä ja pilkkityylejä oli saman verran kuin harrastajia. Osa pilkkijöistä oli hupipilkillä ja toiset taas tosissaan etsimässä sopivan kokoisia syömäahvenia. Pilkkihimon osuutta jäälle menoon ei myöskään tule unohtaa.

Jään paksuus oli kuvauspaikoilla noin 60-70 senttimetriä, joten jäällä oleilu oli turvallista ottaen kuitenkin huomioon, että virtapaikkojen läheisyyteen ei kannattanut mennä.

16-vuotias Hiski Humaloja kertoi saaneensa pilkki-innostuksen jo lapsena ja harrastus vei sitten mukanaan. Hiski käy pilkkikisoissa, ja viime vuoden SM-pilkkien esikisoissa hän voitti oman sarjansa. Itse kisat kuitenkin peruttiin koronatilanteen takia. Eräoppaaksi opiskeleva Hiski taitaa myös ruuanvalmistuksen saaliskaloista ja ahvenesta syntyy muun muassa keitot ja paistinkalat perunamuusin kera.

Jyrki Paavolan pilkkiharrastus juontaa myös lapsuuteen ja pilkkikisat ovat saaneet oman sijansa harrastuksessa. Pilkkirepun sisällöstä havaitsi, että niin vavat kuin pilkit ja syötit valitaan tilanteen, paikan ja saalistettavan kalan mukaan. Ja valinnan varaa riittää. Jyrkin ahvensaaliista valmistettiin pääsiäispöytään suhteellisen hyvän makuinen ahvenkukko.

Vaikka yksi pilkkijä oli pakotettu appiukon toimesta tuijottamaan pilkkireikää, niin jotain maagista ja rentouttavaa pilkinnässä kuitenkin on. Iskeekö sitten pilkkihimo, on toinen asia, mutta mukavaa liikuntaa se tarjoaa mielihyvän lisäksi näinä korona-aikoina.

Lue lisää

Video: Kalastustubettaja Jaakko Rinta-Rahko neuvoo, millaisilla kalastusvälineillä ruijanpallasta kannattaa pyytää

MT laajentaa eräsisältöjen tarjontaa: Maaliskuussa alkaa eräaiheinen televisiosarja, joka on tuotettu yhteistyössä Jahtikuksan kanssa

Video: Näin sujuvat peuratalkoot maan vahvimman peurakannan ytimessä Alastarolla

Video: Jahtikuksa seurasi Antero Kyllösen latvalinnustusta Kuhmossa – "Jos vanhan metson näkisi männynlatvassa, se olisi mukavaa"