Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Erä

Video: Niko Härkälä on kokenut myös pienpetojahdin nurjan puolen – "Piti päästää koira paremmille jahtimaille"

Pienpetojahti ei ole täysin riskitöntä.

Olimme mukana jännittävässä pienpetoillassa. Kaksi seuruetta jahtasi Teurolla pienpetoja hyvällä tuloksella. Mukana oli kokeneita ja aloittelevia pienpetoilijoita.

Porukan motivaatio vaivalloiseen jahtityöhön löytyy luonnosta. Erittäin haitallinen vieraslaji tuhoaa tehokkaasti kotoperäistä lajistoamme. Vesi- ja kanalinnuilla on jo muutenkin ahtaat oltavat elinympäristöjensä suhteen. Vieraslajin tekemiä tuhoja pitää saada estettyä mahdollisimman paljon.

Tavallaan tässä on kyse uhrautuvasta toiminnasta metsäluonnon puolesta. Petojahti vie paljon aikaa, eikä se ole aivan riskitöntäkään. Kun koiran päästää luolaan, voi olla että sen näkee viimeisen kerran tai sitten tulee liian pahoja vammoja tappelussa saaliin kanssa.

"Viime joulukuussa tuli kalustotappiota. Piti päästää koira paremmille jahtimaille", Niko Härkälä kertoo.

Kova työ on tuottanut tulostakin. Kuusi vuotta sitten aloitetun pienpetojahdin myötä alueella tehdään selvästi enemmän lintuhavaintoja. Ja tietysti saaliiksi saatujen supienkin määrä on pienentynyt roimasti. Alkuvuosina saatiin 200 petoa, nyt samalla yrittämisellä tulee enää noin 100 petoa vuodessa.

"Siitä määrästä noin 80 prosenttia on supia, eli kyllä tällä työllä jotain vaikutusta on ollut", Härkälä toteaa tyytyväisenä.

Vaikka tämä arvokas luontotyö on tekijöille osa mukavaa metsästäjän elämäntapaa, on luonnollisesti yksi iso motivaation lähde se, että tietää tekevänsä merkityksellistä työtä luonnon monimuotoisuuden puolesta.

Lisäksi supit voivat levittää punkkeja, kun ne pihapiireissä öisin kulkevat ja tonkivat paikkoja. Se taasen on jo ihmisellekin vaarallinen ötökkä, aivokuume ei ole pikku juttu.

Videolla näemme miten tilanteet kehittyvät nopeasti supijahdissa. Mutta tulostakin saadaan aikaan.

Lue lisää

Video: Kalastustubettaja Jaakko Rinta-Rahko neuvoo, millaisilla kalastusvälineillä ruijanpallasta kannattaa pyytää

MT laajentaa eräsisältöjen tarjontaa: Maaliskuussa alkaa eräaiheinen televisiosarja, joka on tuotettu yhteistyössä Jahtikuksan kanssa

Video: Näin sujuvat peuratalkoot maan vahvimman peurakannan ytimessä Alastarolla

Video: Jahtikuksa seurasi Antero Kyllösen latvalinnustusta Kuhmossa – "Jos vanhan metson näkisi männynlatvassa, se olisi mukavaa"