Erä

Video: Metsuri Pentti Lampinen pelasti kansallispuiston suurtuholta – "Kun tulin paikalle, liekit olivat jo korkeat"

Palopaikka on aivan kansallispuiston rajan tuntumassa.

Pentti Lampinen haistoi palaneen käryä voimakkaan ukkospuuskan jälkeen kotipihallaan Ruoveden Pourunperällä viime kesänä. Pian hän havaitsi valtavan savupatsaan reilun sadan metrin päässä pihastaan Helvetinjärven kansallispuiston alueella komeassa vanhassa kuusikossa, joka sijaitsee salamaa houkuttelevalla korkealla kohdalla.

Metsän ammattilaisena uransa tehnyt Lampinen tiesi, että siellä on ilmeisesti kirjanpainajatoukan tappama alue täysin pystyyn kuivaneita puita. Salama sytyttää rutikuivan kuusikon helposti.

Ja kun omat metsät ja oma koti on aivan tuon alueen tuntumassa, tuli mieheen liikettä. Hän koppasi pari sangollista vettä mukaansa ja juoksi sata metriä ylämäkeen, reipas reilu 70-vuotias metsuri kykenee sellaiseenkin spurttiin.

"Se näkemäni savupatsas oli höyryä, joka lähti puusta kertaiskulla. Kun tulin paikalle, liekit olivat jo korkeat", Lampinen muistelee.

Hän lapioi vettä sangoista kämmenellään, ja sai kuin saikin liekit sammumaan. Ellei hän olisi tullut sammutustöihin, olisi suurtuho ollut lähellä. Palopaikka on aivan kansallispuiston rajan tuntumassa, ja palo olisi uhannut suuria määriä yksityismetsiä sekä tietenkin taloja ihmisineen.

"Hirvittää, että tuollainen riskialue on näin lähellä omaa kotia. Voi olla, että täytyy tehdä avohakkuu omaan metsään suojaksi", Lampinen tuumii.

Hän ihmettelee, että miksi kansallispuistossa täytyy suojata tuholaisiakin. Olipa joku kommentoinut hänelle jopa, että palon olisi pitänyt antaa syttyä, luonnonilmiönä kun metsäpalokin kuuluu kansallispuistoon.

"Liian lähellä kotia oli tuo, en varmasti jättänyt palamaan", hän hymyilee.

Nyt alkava ukkoskausi hirvittää jo. Lampinen huolehtii siitä, ettei hän ole paikalla, kun tautikuusikkoon seuraavan kerran iskee.

Lue lisää

Video: Paavo Kärpäsen kalareissu sai jännittävän käänteen – "Sattuikin tulemaan sellainen vähän isompi"

Video: Helsinkiläinen Jaakko Jokinen on innokas kalastaja – "Haukipullat ovat yksi parhaista kalasta tehdyistä safkoista"

Video: Eero Hautala pääsi veljensä kanssa jahdissa olleessaan ampumaan naarashirven – ”Täällä on nuppa nurin”

Video: Pienpetoja ahkerasti pyytävä Eero Hautala kertoo, mitä loukkupyynnissä kannattaa huomioida, jotta siinä onnistuu