Erä

"Metsästysvuokrasopimuksiin kirjaus tyydyttävästä hirvieläintiheydestä" – viljelijä ehdottaa paikallista tuottajayhdistystä sopijatahoksi päättämään peurojen pyynnistä

"Luonnon monimuotoisuus kärsii rankasti, kun pieniä hirvieläimiä on satoja", kertoo Naantalissa Velkuanmaan saaressa asuva Juha Valtonen.
Pasi Leino
Juha Valtonen toteaa, että pinta-alaltaan seitsemän neliökilometrin kokoisella Velkuanmaalla pieniä hirvieläimiä on satoja ja jälki sen mukaista.

Pienten hirvieläinten metsästystä ja maanomistajien määräysvaltaa alueidensa hirvi­eläinmääriin on lisättävä, vaatii Juha Valtonen.

Hän asuu Naantalissa Velkuanmaan saaressa ja on maanviljelijä, paikallisen tuottajayhdistyksen varapuheenjohtaja ja metsästysseuran puheenjohtaja.

”Maanomistajat ovat altavastaajan roolissa, kun päätetään hirvieläintiheyksistä ja pyyntiluvista.”

Valtonen näkee, että ainoa jäljellä oleva keino vaikuttaa, on vaatia metsästysvuokrasopimuksiin kirjaus maanomistajaa tyydyttävästä hirvieläintiheydestä. Paikallinen tuottajayhdistys voisi auttaa alueen maanomistajien yhteisen näkemyksen muodostamisessa.

”500 hehtaarin vähimmäisvaatimuksesta pyyntiluvan perusteena pitäisi luopua”, Valtonen sanoo.

”Eläimet riipivät mustikanvarvut, pihapuut ja -pensaat ja tallovat sienet sekä jäkälät. Luonnon monimuotoisuus kärsii rankasti, kun pieniä hirvieläimiä on satoja, eikä kukaan korvaa syötyjä istutuksia.”

Valtosen mielestä pyyntiluvan saaminen poikkeussäännön turvin on tehty liian vaikeaksi ja hakuprosessi ei ole yhdenvertainen hakijoiden kesken.

Lue lisää:

Riistakeskus menetteli virheellisesti peuralupa-asiassa – luvanhakija valitti ja hallinto-oikeus kumosi riistakeskuksen päätöksen

Lue lisää

Riistakeskus menetteli virheellisesti peuralupa-asiassa – luvanhakija valitti ja hallinto-oikeus kumosi riistakeskuksen päätöksen

Lukijalta: "Hirvieläinkantaa on leikattava nopeasti ja paljon – myös laki vaatii pikaisia muutoksia"

Hirvieläinkantaa leikattava – vaatii lakimuutoksia

Video: Kauriit ottavat hurjasti yhteen ympäristöstään viisveisaten – "Laji poikkeaa hyvin paljon Suomen muista hirvieläimistä"