Erä

Lauhanvuoren kansallispuistoon syntyi ensimmäinen villi metsäpeura

Vasa syntyi viime kesänä totutustarhasta vapautetulle naaraalle.
asko kettunen
Metsäpeuroja on totuteltu kansallispuistoihin muutaman vuoden ajan. Nyt Lauhanvuoren kansallispuistoon on syntynyt ensimmäinen villi vasa.

Lauhanvuoren kansallispuistoon on syntynyt ensimmäinen villi metsäpeuran vasa.

Aiemmin vasoja on jo syntynyt yhteensä 18 vuonna 2017 rakennettuun totutustarhaan.

Nyt syntynyt villi vasa syntyi eläintarhasta tuodulle naaraalle eli vaatimelle, joka eli totutustarhassa kolme vuotta ja vapautettiin viime kesänä.

Vasonnan ajankohta pääteltiin vaatimen satelliittipannan paikannustiedoista. Vasa syntyi lähellä kansallispuistoa sen länsipuolella. Vasan kunto tarkistettiin kaksi päivää sen syntymän jälkeen.

"Erityisen hienon uutisen tästä tekee se, että vasonut vaadin on myös tiinehtynyt vapaudessa", MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksesta sanoo tiedotteessa.

"Onnistunut vasonta osoittaa, että totutustarhasta vapautetuilla metsäpeuroilla on täydet edellytykset lisääntyä Lauhanvuoren maastoissa."

Metsäpeurojen vapautus totutustarhasta alkoi Lauhanvuorella syksyllä 2019. Yhteensä vapaana vaeltaa parisenkymmentä yksilöä. Totutustarhaus jatkuu vuoteen 2022.

Myös Pirkanmaalla Seitsemisen kansallispuistossa on metsäpeurojen totutustarha. Sinne ensimmäinen villivasa syntyi viime keväänä.

Metsäpeuran totutustarhaus ja palautusistutukset kansallispuistoihin ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista MetsäpeuraLIFE -hanketta, jota koordinoi Metsähallituksen eräpalvelut.

Metsähallitus kerää yleisöhavaintoja sekä Lauhanvuoressa että Seitsemisessä villinä syntyneistä metsäpeuranvasoista. Havainnot voi toimittaa sähköpostilla hankkeen suunnittelijalle: milla.niemi@metsa.fi.

Lue lisää

Pannoitettu metsäpeuravaadin vaelsi vasomaan Venäjälle – matkaa Lappajärven talvilaitumilta kertyi 500 kilometriä

Sekä Suomenselän että Kainuun metsäpeurakanta on hienoisessa kasvussa – Pohjanmaalla 2 000 eläintä

Seitsemisessä ja Lauhanvuoressa vaeltaa vapaana jo lähes 40 metsäpeuraa – määrä kaksinkertaistui tänä kesänä

Seitsemiseen syntyi villi metsäpeuravasa – ensimmäistä vapaudessa syntyvää vasaa osattiin odottaa vaadinten ulkomuodon perusteella