Erä

Video: Koppelo yritti johdattaa poikasiaan tien yli Lieksassa – metsäkanalintujen pesinnän onnistuminen ja poikasten pärjääminen ovat jokavuotisia jännitysnäytelmiä

Poikaskuolleisuus on tutkitusti todella suurta, vaaran paikkoja on niin paljon.

Videot vesilinnuista, jotka johdattavat pesueitaan liikenteen seassa ovat sympaattisia. Usein näissä videoissa ollaan taajamissa ja autoilijat odottavat kiltisti lintujen taaperrusta pois liikenteen seasta.

Taajamien ulkopuolella meno on rankempaa. Torstaina kantatiellä 73 Pohjois-Karjalassa koppelo yritti johdattaa poikasiaan turvallisesti tien yli. Kaksi poikasista ja emo olivat ehtineet jo lähes tien oikeaan laitaan, kun kaksi poikasista vasta piipittivät vastaantulijoiden kaistalla tien vasemmassa laidassa.

MT:n toimittaja sattui ajamaan paikalle, ajoi tien sivuun ja laittoi hätävilkut päälle, toiveissa oli, että muut autoilijat ainakin hiljentäisivät ja koppelo saisi pesueensa kasaan.

Kaksi autoa ehti hurauttaa aika vauhdilla vastaantulijoiden kaistaa poikasten palloillessa tiellä. Jonkun onnenkantamoisen ansiosta molemmat selvisivät hengissä.

Koppelo kuunteli jälkeläistensä piipitystä pientareella, kunnes palasi tielle poikastensa luo ja johdatti ne takaisin tien vasempaan laitaan, loput poikaset jäivät piilottelemaan tien oikean laidan pientareen heinikkoon.

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Metsäkanalintujen pesinnän onnistuminen ja poikasten pärjääminen ovat jokavuotisia jännitysnäytelmiä.

Muun muassa liikenne, pedot, ojat ja huonot sääolosuhteet ottavat omansa poikasten ensimmäisen elinvuoden aikana. Poikaskuolleisuus on todella suurta, eri tutkimuslähteiden mukaan keskimäärin kymmenisen prosenttia poikasista selviää ensimmäisestä vuodesta. Metsästyksen osuus metsäkanalintujen kuolleisuudesta on noin 15 prosenttia.

Lue lisää

Hätävilkut päällä metsonpoikasten takia

"Mietitytti, onko opiskelu hirveää juoksemista" – kaksoistutkinto tietää tuplasti työtä, mutta myös monin verroin osaamista

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia

Teerikanat säikähtävät outoa örisijää – korpimetson kohtalona on olla teerisoitimen aggressiivinen kummajainen