Erä

Lintuinfluenssaa löytynyt valkoposkihanhesta myös Helsingissä – ihmisille ei välitöntä vaaraa mutta kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea

Kun lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa, kasvaa riski myös siihen, että virus leviää siipikarjaan.
Jukka Pasonen
Helsingin ja itäisen Espoon hanhikanta on Suomen ympäristökeskuksen seurannan perusteella viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes tuplaantunut.

Aluehallintovirasto tiedottaa, että lintuinfluenssa on varmistunut Arabianrannasta Helsingistä kuolleena toukokuussa löytyneestä valkoposkihanhesta. Tauti on vaarallinen luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle mutta tarttuu heikosti linnuista ihmisiin. Kuolleisiin lintuihin ei kuitenkaan pidä koskea, sillä linnuissa voi olla muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa.

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavat lintuinfluenssavirukset ovat aiheuttaneet muun muassa Euroopassa runsaasti sekä luonnonvaraisten lintujen että siipikarjan kuolemia, ja Suomessakin taudista on tehty havaintoja etupäässä luonnonvaraisista linnuista. Alkuvuodesta virusta tavattiin myös janakkalalaisella fasaanitarhalla, jonka kaikki linnut hävitettiin.

Kevätmuuton myötä lintuinfluenssaa on esiintynyt Suomessa yhä laajemmin. Riski Suomessa ja EU:ssa havaittujen lintuinfluenssavirusten tarttumisesta ihmiseen on pieni.

”Helsingin ja itäisen Espoon hanhikanta on Suomen ympäristökeskuksen seurannan perusteella viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes tuplaantunut. Terveysnäkökulmasta viranomaisten voisi olla hyvä ohjata lintuja pesimään väljemmille alueille, missä ne ovat kauempana vilkkaimmista paikoista”, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Kun lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa, kasvaa riski myös siihen, että virus leviää siipikarjaan. Valkoposkihanhet liikkuvat tyypillisesti pelloilla lähellä maatiloja, joissa voi olla siipikarjaa.

Jos lintuinfluenssa pääsee leviämään siipikarjaan, se käytännössä tarkoittaa koko siipikarjan hävittämistä kyseiseltä tarhalta. Ruokavirasto suosittelee, että siipikarja ja muut linnut pidetään sisällä, kunnes tautitilanne paranee.

Ruokaviraston ohjeistaa ilmoittamaan luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka vastaa näytteiden lähettämisestä.

Yksittäistä kuolleena löydettyä lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä, eikä näistä tarvitse tehdä ilmoitusta, ellei kyseessä ole iso petolintu.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Lue lisää

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen

Pormestarivaalissa taistellaan Helsingin herruudesta – Halla-aho suhtautuu kärkiehdokkaista kriittisimmin pääkaupungin väkiluvun kasvattamiseen

Siipikarjaa saa jälleen ulkoiluttaa, tautisuojausta ei pidä unohtaa – vesilintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssariskiä