Erä

"Koko elinkeino on vaarassa" – Kuusamon porotilat tuskastelevat vasojensa joutumista petojen suuhun, kun haaskaruokintapaikat nostavat karhujen ja susien kannat ylös

Petopaineen alla porot ovat nyt kerääntyneet aivan Rukan asutuksen ja loma-asuntojen lähelle.
Maija Partanen
Porot ovat tänä kesänä tuttu näky Kuusamoon matkaaville turisteille. Vaatimia vasoineen saapuu yöpymään aivan mökkien lähelle, jotta ne välttyisivät petojen hyökkäyksiltä.

Rukan alueella Kuusamossa liikkuu tänä kesänä runsaasti susia ja karhuja. Petokanta puolestaan ajaa poroja lähelle ihmisasumuksia ja mökkejä, jonne pedot eivät tule uhkaamaan niiden henkeä.

"Tämä alkoi viime kesänä. Kuusamossa on ylisuuri petokanta kymmenien haaskaruokintapaikkojen takia. Porot tulevat Rukaa vasten pakoon, mistä aiheutuu ristiriitatilanteita", kertoo poroisäntä Juha Kujala.

Pedot ovat viime päivinä tehneet tuhojaan porotokassa ja niiden jäljiltä on löytynyt jo kymmenkunta aikuisen poron raatoa sekä runsas määrä vasattomia vaatimia.

"Tämä on tosi vakava paikka. Koko elinkeino on vaarassa. Olemme parhaillaan siirtämässä poroja pois asutusten läheltä, mikä tietää merkittävästi lisätöitä porotiloille", Kujala sanoi juuri ennen juhannusta.

Paikallinen arvio on, että alueella liikkuu jopa 200 karhuyksilöä. Karhu- ja susikannan tihentymisen takia noin 40 prosenttia porovasoista on hävinnyt, minkä takia lihaa ei riitä tiloilla tarpeeksi myyntiin.

"Tilanne jatkuu niin pitkään kuin petoja on ja haaskoja pidetään. Suomi sallii haaskat, vaikka se on EU-asetusten vastaista. Poronhoitoalueella toivotaan haaskojen lakkauttamista. Haaskat myös muuttavat karhujen käyttäytymistä ja lisäävät kotkien sekä korppien aiheuttamia haittoja muille eläimille."

Kujala kuuluu ohjausryhmään, joka on Luonnonvarakeskuksen (Luke) johdolla aloittanut tutkimushankkeen haaskojen vaikutuksesta poroelinkeinoon.

"Mikäli luonnosta löytää kuolleen poron, siitä on hyvä ilmoittaa suoraan meille, maksamme löytöpalkkion", Kujala sanoo.

Metsissä patikoivien on syytä pitää itsestään ääntä, jotta pedot väistyisivät tieltä.

"Suositun Pyhän Jyssäyksen reitin varrelta on löydetty raatoja. Toivon sydämestäni, ettei kenellekään tule kohtaamisia karhun kanssa. Ohje on, että tekeytyy silloin kuoliaaksi."

Mönkijöihin tottuneet karhut saattavat sen sijaan tulla katsomaan, saapuuko niille uutta ruokaa.

Lue lisää:

Koiraharrastajat toivat lisätassuja porojen paimennukseen Kuusamossa: "Tämä on win-win-tilanne kaikille"

Lue lisää

Tilastokeskus: Kotimaiset majoittumismäärät kesäkuussa lähes koronaa edeltävällä tasolla, ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset romahtivat toissa vuodesta

Yle uutiset: Kotimaan matkailu siivittää Jyväskylän hotelleja huippukesään, hotellinjohtajat: "Huikean hyvä", "Kyllähän se silti yllätti"

Estonian turma pelästytti hetkeksi risteilijät laivoilta – pandemia rajoituksineen on iskenyt matkustajavarustamoihin toisin

Helle vetää vaellusten sijaan vesistöjen äärelle – "Rannalla enemmän väkeä kuin ikinä"