Erä

Puulaveden muikkua tutkittu lähes 30 vuotta – "sadasta kaupallisesti hyödynnetystä muikkujärvestä kymmenkunta olisi hyvä saada jatkuvaan seurantaan"

Puulavesi on Etelä-Savon maakuntajärvi, se on niukkaravinteinen, monimuotoinen ja runsassaarinen.
Pekka Fali
Kaupallisesti hyödynnettyjä muikkujärviä on noin sata.

Puulaveden muikkututkimusta on rahoitettu kalastonhoitomaksuilla ja entisillä kalastuksenhoitomaksuilla lähes 30 vuoden ajan. Jyväskylän yliopisto on tuottanut vuosien aikana paljon seuranta-aineistoa järveltä, tiedottaa Metsähallitus.

Laadukas seuranta on lisännyt tietoa muikun pyynnin kestävyydestä, muikkukannan tehokkaista seurantamenetelmistä ja kalastuksen säätelyn periaatteista. Puulan seuranta toimii myös esimerkkinä, kun kehitetään koko Järvi-Suomen kalataloutta, todetaan tiedotteessa.

"Yleistettäviä muikun biologiaa koskevia tuloksia voidaan hyödyntää valtakunnallisesti laajemminkin, kun halutaan ymmärtää muikkupopulaatioden runsaudenvaihtelua ja tuottavuutta."

Vuonna 2019 Jyväskylän yliopisto toteutti muikun ja siian poikasmäärien seurantaan keskittyvän hankkeen osana pitkäaikaista tutkimusta. Kalastonhoitomaksuista tutkimus sai rahoitusta 11 900 euroa.

Hankkeen aikana selvitettiin kaikuluotauksin eri alueiden ulappakalatiheyttä, sekä arvioitiin siian ja muikun vastakuoriutuneiden poikasten tiheys toukokuussa. Lisäksi otettiin eri pyydyksistä saalisnäytteitä, joiden avulla märitettiin muikkupopulaation ikäjakaumaa ja ikäryhmäistä kokoa.

Muikun kalastusta seurattiin kaupallisille kalastajille tehtyjen kalastustiedustelujen ja kalastuskirjanpidon avulla. Keski-Puulan osakaskunta ja Puulan kalatalousalue saivat näistä tuloksista yhteenvedon päätöksenteon tueksi.

Jyväskylän yliopiston lehtori, dosentti Timo J. Marjomäki toivoo, että noin sadasta kaupallisesti hyödynnetystä muikkujärvestä kymmenkunta olisi muikun ja muiden keskeisten kalaluonnonvarojen suhteen jatkuvassa seurannassa.

"Oleellista on, että järvet toimivat myös mallijärvinä, joista yleistettävissä olevat luonnontieteelliset tiedot ja hyvät käytänteet ovat siirrettävissä sellaisille järville, joilla on tarvetta kehittää kannan seurantaa ja mitoittaa kalastusta."

"Kalastonhoitomaksut ovat mahdollistaneet välttämättömimmän pitkäaikaisseurannan edes muutamassa järvessä."

Jaana Kankaanpää
Puulavesi on Etelä-Savon maakuntajärvi, se on niukkaravinteinen, monimuotoinen ja runsassaarinen.
Lue lisää

Kestävää kalastusta ei ole, väitti Netflixin kohuohjelma miljoonille katsojille – kalastustutkija äimistyi "brutaalista vääristelystä" ja oikoo vanhaan tietoon perustuvia väitteitä

Silakka, kilohaili, kuore, muikku ja moni muukin syömäkelpoinen kalalaji jää hyödyntämättä ihmisravinnoksi – hallitukselta miljoona euroa käytön edistämiseen

Mitä opiskelijakeittiöön tonnikalan tilalle? Ruokaoivalluskisa haastaa nuoret keksimään kotimaisia järvikalaruokia ja vähentämään leipähävikkiä

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat