Erä

Lukija: "Karhujen röyhkeät pihavierailut loppuivat tehokkaalla metsästyksellä – Sama tepsisi susiinkin"

Pohjois-Karjalan ylitiheä karhukanta johtuu nuorten karhujen vaelluksesta kauempaa Venäjältä, arvelee ilomantsilainen U. Pekka Kinnunen mielipidekirjoituksessaan.
Henrikki Hetemaa
Ministeriö myönsi 20. elokuuta alkavalle metsästyskaudelle 457 kaato­lupaa, joista 367 poronhoitoalueen eteläpuolelle.

Karhu on EU-direktiivissä tiukasti suojeltu, mutta sitä saadaan Suomessa metsästää kannanhoidollisesti, koska kanta on ylitiheä, eikä se ole meillä uhanalainen. Ministeriö myönsi 20. elokuuta alkavalle metsästyskaudelle 457 kaato­lupaa, joista 367 poronhoitoalueen eteläpuolelle.

Luvista yli 40 prosenttia – 157 lupaa – myönnettiin Pohjois-Karjalan itärajaan rajoittuviin pitäjiin. Tämä todistaa näillä alueilla vaeltavan ylivoimaisesti maamme tiheimmän karhukannan.

Tiheä kanta johtuu viime vuosina rajan takaa suuntautuneesta voimakkaasta nuorten karhujen vaelluksesta. Rajan läheisyydessä ei karhuja riitä tällaiseen jatkuvaan vaellukseen, vaan sen on alettava kauempaa Venäjältä.

Kaadetut karhut itärajan läheisyydessä ovat painaneet yleensä 100 kilon kahta puolen. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kookkaita yksilöitä olisi, mutta ne ovat niin läksynsä lukeneita, että säilyttävät nahkansa, kun taas nuoret yksilöt ovat helposti saalistettavissa.

Huolimatta siitä, että karhu­kanta on ylitiheä, loppuivat röyhkeät pihavierailut, kun aloitettiin tehokas metsästys. Samoin kävisi hukkienkin suhteen, jos niitä metsästet­täisiin tehokkaasti.

U. Pekka Kinnunen

Ilomantsi

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset tästä.

Lue lisää

Katso videolta, mitä keminmaalainen metsästäjä miettii nykyisestä hirvijahdista – aikaisemmin matka passipaikalle oli pitkä taival

Hallinto-oikeus hylkäsi Luonnonsuojeluliiton valituksen Pirkanmaalle myönnetyistä karhuluvista – valittajat pettyivät oikeuden tulkintaan

Karhuja kaadettu 324 – jahti on kestänyt vajaa neljä viikkoa

Villisika pidetty kurissa