Erä

Helteinen sää kuormittaa lohikaloja, suosi kalareissulla kuhaa ja ahventa

Kuumalla säällä on erityisen tärkeää huolehtia kalojen asianmukaisesta tainnutuksesta, verestämisestä ja kylmäketjusta.
Juha Harju
Kesäisin paras kalastusaika on monelle kalalajille illasta aamuun, vinkkaa Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju. "Silloin on vähemmän valoa ja kalat liikkuvat enemmän."

Viikkoja jatkuneet helteet ovat nostaneet vesistöjen lämpötilan yli 20 asteeseen suuressa osassa maata.

Lämmin vesi voi olla kohtalokas etenkin lohikaloille, minkä vuoksi niiden kalastamista tulisi välttää, kunnes vesistöt viilenevät. Viileässä viihtyviä lohikaloja ovat lohen lisäksi muun muassa taimen, nieriä ja harjus.

Kuumalla säällä myös vapautettujen kalojen kuolleisuus on tavanomaista suurempi, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) tiedotteessaan.

Kaloille lämpimän veden haaste on sen matala happipitoisuus. Lisäksi kalojen hapentarve kasvaa sitä mukaa, mitä lämpimämpää vesi on. Myös koko lisää hapentarvetta.

”Mitä isompi kalayksilö, sitä suurempi on sen kokonaishapentarve ja sitä kautta myös stressaantuminen väsytystilanteessa. Lisäksi iso kala joutuu yleensä taistelemaan siiman päässä pitempään”, sanoo SVK:n kalatalousasiantuntija Janne Antila tiedotteessa.

Hellejakson aikana kannattaa pyytää lohikaloja paremmin lämmintä vettä kestäviä lajeja. Niitä ovat esimerkiksi useimmat särkikalat, ahven ja kuha.

Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju SVK:sta sanoo, että myös hauki voi olla helteillä kovilla, vaikka sen hapentarve ei ole niin suuri kuin lohikaloilla.

Kalastusvälineet kannattaa Antilan mukaan valita kalalajin ja koon mukaan siten, että kalan väsyttämiseen kuluu mahdollisimman vähän aikaa.

”Esimerkiksi suurten kalojen täsmäkalastusta olisi hyvä välttää siihen asti, kunnes vedet ovat jäähtyneet kaloille taas sopivan viileiksi."

Jos kalan aikoo vapauttaa, tulee se tehdä lämpimässä vedessä erityisen tarkasti.

Antila kehottaa suosimaan väkäsettömiä ja helposti irrotettavia koukkuja.

"Siten kalan ilma-altistus vapautettaessa jää mahdollisimman lyhyeksi. Jos on mahdollista, kala on hyvä vapauttaa jo haavissa."

Jos kalan aikoo punnita tai valokuvata, kannattaa sen antaa elpyä pyytämisen jälkeen hetki vedessä tai haavissa.

"Etenkin kovan ja väsyttävän taistelun jälkeen kalalla on happivelkaa, eikä lisärasitusta pidä aiheuttaa heti perään. Sitä voi verrata kovaan urheilusuoritukseen", Ojaharju sanoo.

Lomakaudella monilla mökkiläisillä on kalaverkot vesillä. Helteillä ne tulisi kokea jopa useamman kerran päivässä.

Antilan mukaan matalassa pintavedessä verkot kannattaa käydä kokemassa jopa muutaman tunnin välein, jotta kalat säilyisivät syömäkelpoisina.

"Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, verkot on parempi jättää laskematta”, hän kehottaa.

Huonoa omaatuntoa helteellä kalastamisesta ei kuitenkaan tarvitse kokea.

”Esimerkiksi perinteistä särkikalojen ja ahventen mato-ongintaa ei mielestäni lämpimän veden takia tarvitse millään tavoin välttää", Antila toteaa.

Tärkeintä on huolehtia pyynnin jälkeen asianmukaisesta tainnutuksesta, verestämisestä ja kylmäketjusta.

Lämmin vesi voi lisätä joidenkin taudinaiheuttajien riskiä, minkä vuoksi kalaa tulee käsitellä vain kostutetuin käsin ja mahdollisimman vähän.

”Jos kalaa suojaava limakerros vaurioituu, on tulehduksen riski lämpimissä vesissä tavanomaista suurempi”, Antila sanoo.

Lue myös:

Kuolleita kaloja on huuhtoutunut Säkylän Pyhäjärven rannoille jopa tuhansia kiloja – pitkään jatkunut helle osasyynä kuolemiin

Lue lisää

Sähkökalastus kiellettiin maailmalla – Kurenuotalla sillisaalis voi olla 200 tonnia kerralla

Kalastuksen tutkimus auttaa kaloja, ympäristöä ja ihmisten terveyttä

Rysä nousemassa ammattikalastajien ykkösvälineeksi sisävesillä – "Rysä on hellä kaloille"

Monien merikalojen kannat kestävät hyvin paikoin hiipuvaa kalastusta – Saaristomereltä nouseva kilon lahna on yllättävän iäkäs