Erä

Tämä tiedetään nyt rapuvuodesta ensimmäisten saaliiden perusteella

Alkanut rapukausi näyttää lupaavalta, koska isotkin ravut ovat jo vaihtaneet kuortaan ja naaraatkin voivat mennä mertoihin heti kauden alkaessa, arvioi tutkija.
Harri Nurminen
Ravut vaihtavat kuorensa vielä uudelleen tämän ravustuskauden aikana. Kuvassa hauholaisesta järvestä 22.7. nostettuja täplärapuja.

Itä-Suomen yliopiston rapututkija Japo Jussila kertoo, että odotettavissa on hyvä rapuvuosi.

Jussilan mukaan isotkin koiraat ovat jo vaihtaneet kuortaan ja naaraatkin voivat mennä mertoihin heti ravustuskauden alkaessa. Siitä voidaan päätellä, että tämänvuotisesta rapusaaliista on tulossa suhteellisen runsas.

Alkukesän helteet ovat vaikuttaneet kantojen odotettavaan runsauteen.

"Ensimmäiset saaliit osoittavat, että isotkin ravut ovat ehtineet vaihtaa kuorta jo tämän kesän aikana. Ravuilla on edessä vielä uusi kuoren vaihtaminen tämän kauden aikana. Se lisää saaliin määrää."

Ravustuksesta mielenkiintoisen tekee hänen mukaansa se, että kuoren vaihdot ajoittuvat joka kesä eri aikaan.

Suomalaisten vuotuinen saalis on nykyisin arviolta viisi miljoona rapua. Näistä suunnilleen neljä miljoonaa on täplärapua ja vajaa miljoona jokirapua, Jussila kertoo.

"Viimeisen viiden vuoden aikana rapukannat ovat vakiintuneet Suomessa. Noin kymmenen vuotta sitten täplärapukannat runsastuivat jopa seitsemään miljoonaan vuodessa, koska niitä istutettiin siirtämällä vesistöstä toiseen. Sittemmin se kiellettiin. Täplärapujen siirtely uusiin vesiin on pahinta mitä ravustuksessa voi tehdä rapuruton leviämisen vuoksi."

Nyt on hiljalleen ymmärretty, että täplärapu ei ole hyväksi suomalaiselle luonnolle, koska se on haitallinen vieraslaji ja rapuruton kantaja. Jokirapukannat puolestaan pitävät Keski- ja Pohjois-Suomen vesistöjä elinvoimaisina.

"Ravut viihtyvät puhtaissa vesissä ja kivikkoisissa pohjissa. Suopohjaisissa vesistöissä ne eivät viihdy."

Lue lisää

Komeat täpläravut nousivat hauholaisesta järvestä: "Isompaa saalista tuli kuin viime vuonna"

Aikainen kevät enteilee keskimääräistä räväkämpää rapukautta

Öisen hiiviskelijän jäljillä

Suomen merikotkakanta on vakaa, vaikka poikasia kuollut lintuinfluenssaan