Erä

Onko sika empaattinen? Villisiat käyttäytyivät kenttäkokeessa poikkeuksellisella tavalla: Saapuivat auttamaan loukutettuja lajitovereitaan

Puolen tunnin yrityksen jälkeen ne saivat loukussa olleet siat vapaiksi.
Jarkko Sirkiä
Villisiat tulivat auttamaan loukkuun jääneitä lajitovereitaan. Kuvituskuva.

Villisiat eivät jätä toisiaan pulaan. Asia selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkkailtiin villisikalauman käytöstä, kun osa niistä jäi loukkuun.

Koe toteutettiin Voděradské Bučinyn luonnonsuojelualueella Tšekissä asettamalla puistoon loukku ja kamera. Vangiksi jäi lopulta kaksi villisikaa.

Sen sijaan että muut villisiat olisivat pysyneet loitolla, ne ottivatkin riskin ja tulivat auttamaan loukkuun jääneitä lajitovereitaan.

Kun kaksi villisikaa oli ollut loukussa reilut kaksi tuntia, lajitoverit saapuivat paikalle. Puolen tunnin yrityksen jälkeen ne saivat loukussa olleet siat vapaiksi.

Vapauttamiseen osallistuneen villisikaemakon havaittiin olevan tunnekuohun vallassa, joka tutkijoiden mukaan saattoi viitata myös empatian tunteisiin. Emakko sai niin sanotun piloerektion, eli sen karvat nousivat pystyyn.

Lauma onnistui vapauttamaan kaksikon työntämällä ja tuuppimalla puisia karahkoja, jotka pitivät häkin ovea paikallaan. Kuvia koejärjestelystä on nähtävillä täällä.

Vastaavaa käytöstä on koeolosuhteissa havaittu harvoilla eläinlajeilla. Esimerkiksi rotat ovat pyrkineet vapauttamaan kiipeliin jääneitä lajitovereitaan.

Lue lisää

Villisika pidetty kurissa

Yli 600 villisiasta on lähetetty Ruokavirastolle näytteet tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta – määrä noussee tuhanteen tänä vuonna

Kauriit ja kettu levittäytyvät laajemmalle, norppa kärsii – ilmastonmuutos ei koettele Suomen riistaeläimiä tasapuolisesti – lämpöstressikin mainitaan

5 000 euroa tuloksellisesta villisikajahdista – Suomen Sikayrittäjät palkitsivat ansioituneita metsästysseuroja