Erä

Metsäkanalintujen metsästys alkaa perjantaina – saalismäärät on syytä pitää kohtuullisina

Metso- ja teerikantojen pitkäaikainen kehitys on ollut lähes koko maassa vakaata tai nousevaa.
Tuomo Karsikas
Teeren ja muiden metsäkanalintujen metsästyskausia rajoitetaan kannan kestävyyden mukaan.

Metsäkanalintujen metsästys alkaa perjantaina, Suomen Riistakeskus tiedottaa. Metsästysajat ovat monilla alueilla viimevuotista pidemmät.

"Metsäkanalintujen pesinnät ovat onnistuneet hyvin ja lintukantojen pitkäaikainen kehitys on ollut pääasiassa vakaata tai kasvavaa", riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Metsäkanalintujen metsästysajat on säädetty metsästysasetuksessa.

Metson, teeren ja pyyn syyspyyntikausi voi kestää kolme kuukautta, syyskuun 10. päivästä joulukuun 10. päivään saakka, ellei maa- ja metsätalousministeriö lyhennä kautta. Kantojen voimakkaan vaihtelun takia metsästysaikoja rajoitetaan vuosittain.

Metso- ja teerikantojen pitkäaikainen kehitys on ollut lähes koko maassa vakaata tai nousevaa. Syksyn metsästysajat ovat valtaosassa maata kaksi tai kolme kuukautta. Metson metsästys sallitaan tänä vuonna pitkästä aikaa koko Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa 10.–30.9.

Pyykannan pitkäaikainen kehitys on ollut eteläisessä Suomessa pääosin vakaata, mutta kohti pohjoista mentäessä lievästi laskevaa.

Eteläisessä Suomessa pyyn metsästysaika on pääosin kolme kuukautta. Kainuusta ylöspäin mentäessä metsästysaika lyhenee kahteen ja ylempänä Lapissa yhteen kuukauteen.  

Urosmetson ja -teeren talvipyynti on sallittua keskisestä Suomesta ylöspäin olevilla alueilla tammikuussa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Vaikka metsäkanalintukannat ovat keskimäärin vahvat, lintutiheydet voivat vaihdella paikallisesti paljon. Metsästäjien on syytä suhteuttaa saalismääränsä metsästysalueensa lintutilanteeseen. 

"Viime kaudelle metsästäjät kantoivat vastuunsa hienosti, ja saalismäärät pysyivät kohtuullisina. Vastuunkantamista on myös metsästäjien vuotuinen ponnistus riistalaskennoissa. Tänäkin kesänä laskettiin noin tuhat riistakolmiota, yhteensä lähes 12 000 kilometriä linjaa", Luoma sanoo.

"Kattavan laskentatiedon avulla varmistetaan metsästyksen kestävyys, kun metsästysaika pystytään säätelemään ajankohtaisen lintutilanteen mukaiseksi", Luoma kertoo.

Käytännön metsästyksessä on tärkeää huomioida muiden metsästäjien ja luonnossa liikkujien turvallisuus.

Lue lisää

Kun metso putosi veteen, metsästäjästä tuli hetkessä noutava lintukoira

Metsäkanalintujen metsästysaikoihin esitetään pidennyksiä – myös urosmetson ja -teeren talvimetsästys halutaan sallia aiempaa laajemmin

Hätävilkut päällä metsonpoikasten takia

Video: Koppelo yritti johdattaa poikasiaan tien yli Lieksassa – metsäkanalintujen pesinnän onnistuminen ja poikasten pärjääminen ovat jokavuotisia jännitysnäytelmiä