Erä

Video: Millaisia ajokoiria valitaan rotunsa parhaaksi? Se selviää Ruoveden koiranäyttelyssä

Korona on perunut näyttelyitä ja harrastajien into on kova. Koiraa tultiin näyttämään jopa Nuorgamista asti

Pitkä odotus on ohi, kun koiranäyttelyharrastajat pääsevät jälleen toteuttamaan lajityypillistä toimintaansa koiriensa kanssa näyttelyreissuilla.

Jahtikuksa vieraili Ruovedellä, jossa neljän seuran yhteistyöllä järjestetty kaksipäiväinen näyttely veti noin 1 500 koiraa kilpailemaan. Ihmisiä olisi ollut paljon enemmänkin, mutta yleisöä ei tällä kertaa päästetty kisaa seuraamaan.

Into oli kova, siitä kertoi sekin, että koiraa tultiin Ruovedelle näyttämään jopa Nuorgamista asti. Kun viimeinkin pääsee näyttelyhommiin, pitkän odotuksen paineet purkautuvat riemukkaasti.

Ajokoirien parhaat valittiin tarkan tutkinnan tuloksena. Seurasimme ajokoiramittelön ratkaisuhetkiä. Linda Hautalan koira Sisuajon Riku sai kaksoisvalion ja valittiin rotunsa parhaaksi uroskoiraksi.

"No nyt on saavutettu se mitä piti, tuplavalio, ei tarvitse tämän koiran kanssa enää näyttelyyn tulla", Hautala iloitsee menestyksestä .

Narttujen puolella oli myös tiukka kisa. Tuomarin tarkka silmä poimii armotta kauneusvirheitä.

Myös tervettä liikkumista ja koiran yleistä vireystilaa arvioidaan. Anne Korpisen koira Linnuskorven Rakastettuni valittiin parhaaksi ajokoiranartuksi.

"Tämä oli jo toinen serti", Korpinen kertoo ylpeänä.

Ja vakuuttaa, että kyllä mallina menestyvä koira metsääkin saa tarpeekseen.

Seuraavaksi näiden välillä ratkaistaan se, kumpi on paras ajokoira. Ja sehän meni tällä kertaa Anne Korpisen rakastetulle. Tuomari Reino Korpela painottaa ratkaisussaan nartun pitkää ja kaunista askellusta. Videolla kuulemme yksityiskohtaisemman perustelun sille, kumpi oli ajokoirien paras tänään.

Suomenajokoiria on vähemmän kuin entisaikoina, mutta koirat ovat laadukkaita ja uusiakin rekisteröidään mukavasti.

"Näyttelyissä näkee terveitä koiria, ja kyllä näillä on hieno luonne. Jäniskoirana Suomen ajokoira on maailman paras", Korpela sanoo.

Linnuskorven Rakastettuni pääsee mittelemään ryhmänsä parhaasta. Tässä kehässä kiertää monennäköistä koiraa, isompaa ja pienempää.

Ruovedellä on kokenut talkooporukka, mutta viikonloppuna oli autojen ohjailussa välillä todella kiire. Ja koronarajoitukset aiheuttivat sen, että näyttelysuorituksen jälkeen kilpailijankin oli heti poistuttava areenalta, ei saanut jäädä yleisöksi seuraamaan tapahtumaa.

"Hyvin meni, vaikka lauantaina oli autojen kanssa vähän tiukkaa", toteaa näyttelyn varapuheenjohtaja Juhani Sillanpää tyytyväisenä.

Ruoveden ryhmänäyttelyn järjestivät Ruoveden metsästysseura, Pajusen Eräilijät, Pirkkalan kirsut ja Kurun Erämiehet.

Kuvaus, toimitus ja leikkaus: Olli Kangas

Lue lisää

Video: Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine siirtyi töihin Tampereelta pohjoiseen – "Tässä on sellainen kokonaispaketti, joka sattuu sopimaan elämäntyylilleni täydellisesti"

Video: Kurkien pitkä muuttomatka tallentui luontodokumentille – näin dokumentaristi Jouni Hiltunen kertoo elokuvan tekemisestä

Video: Torniolainen Jani Leppäjärvi kohtasi Pellon Kuusijärvellä kaksi hirven vasaa – "Nehän suoraan juoksivat minun syliin"

Video: Esa Kaupin lapsenlapset ovat niin innokkaita kalastajia, että vain muikut täytyy ostaa tiskiltä – "Tällaisia kalareissuja ei korvaa mikään"