Erä

Suomelle uusi lintulaji löytyi Hailuodosta – "Jokin ei täsmännyt", joten lintuharrastaja kuvasi lintua kaukoputken läpi, kokeneemmat tunnistivat tulokkaan

Suomen ensimmäinen siperianlepinkäinen (Lanius cristatus) löytyi torstaina aamupäivällä Hailuodosta. Asiasta tiedottaa BirdLife.
Wikimedia Commons
Nuori siperianlepinkäinen muistuttaa nuorta pikkulepinkäistä, mutta sen selkä on kuviottomampi ja pään kuviot ovat voimakkaammat.

Lintuharrastaja Saana Meski seurasi kesämökkinsä ikkunasta rantakivellä istuvaa merikotkaa ja sattui kiinnittämään huomiota ohitse vilahtaneeseen pikkulintuun. Se istahti tyrnikköön ja näytti pikkulepinkäiseltä, joka kesällä pesi samassa pensaassa. Jokin ei kuitenkaan täsmännyt, joten Saana kuvasi lintua kaukoputken läpi.

Kokeneemmat harrastajat määrittivät linnun kuvista siperianlepinkäiseksi. Nuori siperianlepinkäinen muistuttaa nuorta pikkulepinkäistä, mutta sen selkä on kuviottomampi ja pään kuviot ovat voimakkaammat. Siperianlepinkäisen pyrstö on punaruskea.

Siperianlepinkäinen pesii Siperiassa ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopassa se on hyvin harvinainen loppusyksyn vierailija. Ruotsissa ja Tanskassa laji on havaittu kaksi ja Norjassa kuusi kertaa. Useimmat pohjoismaiset havainnot ovat lokakuulta.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Tähän mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 483 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen hyväksytty uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

Lue lisää

Kilpisjärvellä havaittiin sunnuntaina Euroopalle uusi lintulaji

Ulkosaariston karu saari kiehtoo lintuja ja lintuharrastajia – "Myös linnut tuntuvat ajattelevan, että tämä on mini-Lappi"

Greenpeace: EU-esitys vesitti ilmastotavoitteet – viisi ympäristöjärjestöä marssi ulos kestävän rahoituksen työryhmästä

Eläkkeelle jäänyt pappi teki lintuhavaintojen Suomen ennätyksen ja pyöräili samalla lähes 20 000 kilometriä