Erä

Video: Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine siirtyi töihin Tampereelta pohjoiseen – "Tässä on sellainen kokonaispaketti, joka sattuu sopimaan elämäntyylilleni täydellisesti"

Kunnanjohtaja Laineelle taimenen liikkeiden arvailu on oivallista vastapainoa talouspaineiseen kunnalliseen työhön.

Pääsimme mukaan hiippailemaan ”Jokien joen” eli Juutuanjoen rannoille Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laineen ja hänen kalakaverinsa Olavi Hentilän kanssa. Jokirantaan hakeuduttiin iltapäivän jo siirtyessä iltaa kohti.

"Tähän aikaan illasta kala alkaa syömään, kun on tulossa pimeätä. Juutuantaimen on yleensä sellainen, että se hämärässä aktivoituu. Kyllähän niitä päivälläkin tulee. Aamullakin se liikkuu, joskus jopa käy pyydystykseen", kertoo Olavi Hentilä.

Kunnanjohtaja Laineelle taimenen liikkeiden arvailu on oivallista vastapainoa talouspaineiseen kunnalliseen työhön.

"Kun löydät koskenniskan, jossa kala on saanut olla rauhassa useamman tunnin ja pääset korkkamaan sen, niin tarvii olla vain pari minuuttia jokivarressa ja voit saada kalan nappaamaan", vakuuttaa Laine.

Hän pyrkii käymään joella 2-3 iltana viikossa taimenkauden ollessa päällä. Öitä ei pysty olemaan, kun on töitä. Työ ja perhe aina haittaavat kalamiehen harrastusta, sen tietää jokainen kalastuksen ystävä.

"Onneksi asumme tässä lähellä, niin voi nopeasti käväistä", huokaa Laine.

Laine käy enemmän kalalla kuin metsällä. Lohen perhokalastus on hänelle se kuningaslaji, se kausi jäi nyt koronan takia kokonaan väliin.

"Haluan tänään sellaisen, jossa on violettia ja punaista", Laine miettii illan perhoa.

Ainakin jokivarressa keskustellessa syntyy vaikutelma siitä, että luonto-olosuhteet ovat toimineet suurempana houkuttimena kuin kunnan taloudellis-poliittinen potentiaali. Mutta sehän ei näin luonnonläheiselle kunnalle voi olla huono asia. Ennen Inariin tuloaan Laine työskenteli Tampereella.

"Nyt alkaa hirvenmetsästys ja riekkokausi ja muukin kanalintumetsästys. Inarissa on mahdollisuuksia, vesiä ja maita riittää. Jossa pääsee hyvin harrastelemaan", kehuu Laine kuntaansa.

Laine innostui hakemaan Inariin kunnanjohtajaksi kun hän näki, että kunnassa on paljon potentiaalia kehitykseen.

"Suurena syynä intoon olivat toki myös upeat harrastusmahdollisuudet ja täkäläinen elämäntapa. Vuoden kierron mukaan on aina erilaisia pyyntimahdollisuuksia. Erityisesti kalastus painoi paljon päätöksessäni lähteä tänne", hän kertoo.

Muista houkuttelevista tekijöistä Laine mainitsee lentokentän.

"Täältä pääsee nopeasti maailmalle ja sitten takasin näiden kalaisten vesien äärelle. Tässä on sellainen hyvä kokonaispaketti, joka sattuu sopimaan minun elämäntyylilleni täydellisesti", hän sanoo.

Sitä tärppiä ei nyt tule. Juutuanjoen taimen oli kalamiestä ovelampi tänään.

Kalamies tietää, ettei taimenia tulla tänne poimimaan niin kuin kirjolohia lammikosta. Ei vaikka taitoa olisi kuinka.

"Hiljainen oli ilta. Mutta, jos jokaiseen vieheseen nappaisi, niin kalat voisivat loppua", toteaa kokenut ivalolainen kalamies Olavi Hentilä.

"Mukava oli. Raitista ilmaa saatiin ja kautta on vielä pikkusen jäljellä, yksi kokonainen päivä. Eiköhän sitä päästä kalaa pitelemään vielä tälle vuodelle", toteaa kunnanjohtaja Laine luottavaisin mielin.

Jahtikuksa-tiimin mielestä Laineen pitäisi jatkaa julkistaloudellista uraansa aina pressaksi saakka. Saataisiin viimeinkin kunnollinen erämiesisäntä Linnaan. Kekkosen jälkeen ei sellaista ole nähty.

Lue lisää

Video: Keminmaalainen Juha Mäkimartti on aina ollut innokas pienpetometsästäjä – "Kun aloitin nämä supikoirahommat, sanoin, ettei se ole niin haasteellinen eläin kuin muut"

Video: Anssi Taskinen löysi kanoottiretkellään sateenkaaren päästä jotain kiiltävää – "Se oli meidän reissun aarre tällä kertaa"

Video: Mikael Lehtonen pitää kirjaa Muurikkalassa kaadetuista villisioista – "Jotain pitää puuhata"

Video: Muuramelainen Jukka Kontio teki makuualustasta retkeilykäyttöön soveltuvan haudutusastian