Erä

Karhujahti on kestänyt nyt viitisen viikkoa ja saaliiksi on saatu 349 kontiota – "Metsästys saattaa pysäyttää karhukannan kasvun, mutta se ei leikkaa kannan kokoa"

Pohjois-Karjalan 204 poikkeusluvasta on jäljellä enää muutamia.
Lari Lievonen
Kuvassa vuoden 2020 karhujahdin avauspäivän saalis Lieksasta.

Karhunmetsästys alkoi 20. elokuuta ja torstaihin mennessä saaliiksi oli saatu koko maassa 349 karhua.

Kannanhoidollisilla poikkeusluvilla saa metsästää 367 eläintä, joista on tähän mennessä ammuttu 306. Läntisen poronhoitoalueen kiintiöstä on ammuttu seitsemän kontiota ja itäisestä kiintiöstä 37. Karhun metsästysaika jatkuu lokakuun loppuun.

Eniten poikkeuslupia kohdennettiin tiheän karhukannan alueelle Pohjois-Karjalaan, yhteensä 204 lupaa. Maakunnan jahtia koordinoiva Matti Törrönen kertoo, että suurimmassa osassa maakuntaa jahti on jo päättynyt.

Suurimmat lupa- ja saalismäärät keskittyvät paikkakunnista Lieksaan, Joensuuhun, Tohmajärvelle, Ilomantsiin ja Nurmekseen. Tutustu MT:n karhusaaliskarttaan, sieltä näet oman paikkakuntasi tilanteen.

"Tänä aamuna tuli tieto, että Joensuun Tuupovaaran alueen viimeinen lupakarhu kaadettiin." Lupa-alueista ainoastaan Liperi-Outokummussa ja Polvijärvellä on muutama lupa käyttämättä.

Eniten lupia myönnettiin Lieksaan, missä 52 karhua saatiin saaliiksi jo hyvä tovi sitten. Törrönen toteaa, että karhuja saatiin saaliiksi jonkin verran itärajan tuntumasta salomailta, mutta pääasiassa kaadot keskittyivät lähemmäs asutusta.

"Jahdin aikana ja sen jälkeen tehtyjen karhu- ja pentuehavaintojen perusteella arvioisin, että metsästys saattaa pysäyttää karhukannan kasvun täällä, mutta se ei leikkaa kannan kokoa."

Pohjois-Karjalassa on viimeisen kolmen vuoden aikana metsästetty poikkeusluvilla vuosittain keskimäärin 138 karhua. Metsästettyjen karhujen määrä ei ole riittänyt tavoiteltuun kannan pienentämiseen, vaikka voimakkain kannan kasvu onkin taittunut.

Lue lisää:

MT seuraa historiallisen laajaa karhunmetsästystä tiiviisti – täältä löydät päivittyvän karhusaaliskartan ja paikkakuntakohtaiset karhusaalistiedot

248 karhua saaliiksi kahdessa viikossa – yli puolet koko maan metsästyskiintiöstä käytetty

Yli kymmenen karhukaadon karjalankarhukoira – Lompsija Valtin vahvuus on karhunlöytökyky

215-kiloinen kontio oli karhujahdin avauspäivän saalis Parikkalassa – Pohjois-Karjalassa karhusaaliita jo aamusta yhteensä 17

Lue lisää

Vetoomus ympäristöministeriöön: Hanhilupien päätökset halutaan Pohjois-Karjalaan

Metsästys Lapissa lähti lapasesta

Idässä kankeaa, lännessä joustavaa

Peuratihentymäalueille myönnetystä poikkeusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen – valituksessa vaaditaan päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon keskeyttämistä