Erä

Metsähanhea saa metsästää kaakossa perjantaista alkaen – saalisilmoitus on pakollinen, kuvan lähettäminen vapaaehtoista

Riistatieto on avain metsästyksen kestävyyteen ja liiallisten rajoitusten välttämiseen, sanoo riistakeskuksen erikoissuunnittelija.
Asko Kettunen
Metsästystilanteessa metsähanhen alalajien erottaminen on vaikeaa, siksi metsästyssäätely perustuu aika- ja aluerajaukseen.

Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosan erikseen nimetyissä kunnissa perjantaina 1.10. Metsästysaika päättyy 30. marraskuuta. Aika- ja aluerajoituksella metsästys pyritään kohdentamaan metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Loka–marraskuussa sallitulla metsästysalueella suurin osa metsähanhista on tundrametsähanhia, jonka kokonaiskanta Euroopassa on kymmenkertainen taigametsähanheen verrattuna eli noin 600 000 yksilöä.

Metsähanhen molemmat alalajit, taigametsähanhi ja tundrametsähanhi, ovat sallittua riistaa. Koska metsästystilanteessa alalajien erottaminen on vaikeaa, metsästyssäätely perustuu aika- ja aluerajaukseen.

"Tarkoitus on, että taigametsähanhea ei ammuttaisi merkittäviä määriä. Suuressa osassa Suomea metsähanhen metsästys on edelleen kielletty, jotta taigametsähanhen Suomen pesimäkanta vahvistuu", Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kertoo.

Metsähanhen metsästys on sallittua seuraavilla alueilla: Etelä-Karjalan maakunnassa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Iitin ja Orimattilan kunnissa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

Saaliiksi saadusta metsähanhesta tehdään pakollinen saalisilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä Oma riista -palvelussa tai postitse virallisella lomakkeella, mikä löytyy Suomen riistakeskuksen sivuilta.

Ilmoitus on suositeltavaa lähettää viipymättä saaliin saamisen jälkeen. Lakisääteinen raja ilmoituksen jättämiselle on seitsemän vuorokautta.

Riistakeskus kerää kuvia saaliiksi saaduista metsähanhista. Kuvista tehdään alalajimääritys nokan värityksen sekä pään mittasuhteiden perusteella sekä ikämääritys siiven peitinhöyhenistä.

Kuvan saalislinnusta voi lähettää osoitteeseen hanhi@riista.fi.

"Kaikista saaliiksi saaduista metsähanhista kannattaa lähettää kuva. Riistatieto on avain metsästyksen kestävyyteen ja liiallisten rajoitusten välttämiseen", Alhainen sanoo.

Kuvan yhteydessä pyydetään metsästäjän arvio alalajista. Keräyksen tavoitteena on selvittää tundrametsähanhien ja taigametsähanhien osuudet metsästyssaaliissa.

Lue lisää

Sorsajahdissa kannattaa keskittyä sinisorsiin – taantuvien lajien metsästystä on vältettävä, muistuttavat BirdLife, Metsästäjäliitto ja Riistakeskus

Lentolaskennoissa tarkastettiin lähes 1 400 taigametsähanhen sulkimispaikkaa Pirkanmaalta Inarin Lappiin – hanhien poikastuotto oli edellisvuotta parempi

Kansallispuistojen kävijämäärät tuplaantuneet, metsästysturvallisuus huolettaa Metsähallitusta – viime vuoden onnettomuus UKK-puistossa metsästysrajoitusten taustalla

Metsähanhi on aikainen pesijä – "Lasken pesästä viisi munaa, asetan riistakameran pesän viereen rämemäntyyn ja poistun nopeasti paikalta"