Erä

Valitus valkohäntäpeuran metsästyksestä yötähtäimellä tyssäsi hallinto-oikeuteen – "Tämä oli rauhoittava viesti metsästäjille"

Oikeus ei ota käsittelyyn valitusta, jossa yritettiin kumota Metsästäjäliiton saama poikkeuslupa valkohäntäpeuranpeuran metsästyksen yötähtäin- ja keinovaloilla.
Jaana Kankaanpää
Jos lunta ei tule, myös valkohäntäpeurakannan rajoittaminen vaikeutuu ilman lisälaitteita.

Helsingin hallinto-oikeus jättää tutkimatta valituksen, jossa yksityishenkilö vaati kumottavaksi Metsästäjäliiton saamaa poikkeuslupaa valkohäntäpeuran metsästykseen erikoisvälinein.

"Onhan tämä rauhoittava viesti metsästäjille. Muutamia kyselyitä oli jo ehtinyt tulla, että keskeytyykö metsästys nyt", sanoo kenttämestari Chris Karppinen Suomen Metsästäjäliitosta.

Hänen mukaansa kyseessä on vain kokeilu, kuinka kantaa pystytään hallitsemaan aiemmin paremmin valon avulla.

"Kyseessä on tärkein osa kautta. Jos lunta ei tule, metsästys on hankalaa pimeissä keleissä."

Suomen Metsästäjäliitto sai Suomen riistakeskukselta poikkeusluvan, jolla valkohäntäpeurojen tihentymäalueilla Lounais-Suomen suunnalla on mahdollisuus käyttää keinovaloa tai aseeseen kiinnitettäviä yöammuntaa varten tarkoitettuja tähtäinlaitteita.

Valituksessa vaadittiin poikkeuslupapäätöksen kumoamista ja päätöksen täytäntöönpanon välitöntä keskeyttämistä.

Karppisen mukaan valitus hieman yllätti, sillä nyt saatu poikkeuslupa ei lisää lupien määrää. Kyseessä on vain yksi apukeino lisää metsästykseen.

Oikeus perusteli tuoretta päätöstä sillä, että valittajalla ei ole valitusoikeutta asiassa. Poikkeuslupapäätös ei kohdistu valittajaan eikä poikkeuslupapäätös suoraan oikeuta yksittäistä metsästäjää käyttämään siinä sallittuja pyyntivälineitä.

Oikeuden mukaan kenelläkään ei myöskään ole päätöksen perusteella velvollisuutta käyttää siinä sallittuja pyyntivälineitä tai muuten osallistua metsästykseen, jossa käytetään poikkeuslupapäätöksessä mainittuja pyyntivälineitä.

Poikkeusluvan piirin voivat Metsästäjäliiton kautta hakeutua niin liiton jäsenseurat kuin liittoon kuulumattomat seurat ja seurueet. Tähän mennessä poikkeusluvan piiriin on hakeutunut 312 metsästysseuraa ja -seuruetta.

Lue lisää:

Peuratihentymäalueille myönnetystä poikkeusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen – valituksessa vaaditaan päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon keskeyttämistä

Ilvekselle 320 eläimen metsästyskiintiö ja uusi kannanhoitosuunnitelma – "Tiheillä valkohäntäpeura- ja metsäkaurisalueilla tarvitaan metsästäjien sitoutumista ja panosta"

Metsäntutkija: "Hirvikantaa pitää saada reilusti pienemmäksi ja valkohäntäpeura kokonaan pois"

Lue lisää

Paikannuspantojen valmistajilta susien havainto- ja varoitusjärjestelmä – susitiedot näkyvät Ultracomin tai Trackerin käyttäjien omissa sovelluksissa

Voiko metsästykseen omilla mailla vaikuttaa? Nämä asiat kannattaa ottaa sopimuksessa huomioon

Veronmaksaja on tänään sankari

Hirvasporo änkeytyi saunanovesta sisään ja kärppä vohki metsästyssaaliin terassilta: Erämaassa et ole koskaan yksin