Erä

Kasvavasta susikannasta nousi keskustelu Saksassa – metsästäjät vaativat nykyistä alempaa suojelutasoa, luontoväki loppua salakaadoille

Viime vuonna kirjattiin lähes tuhat susien tekemää hyökkäystä karjatiloille.
Timo Filpus
Saksan maatalousministeriö on arvioinut, että lähes 3 000 tuotantoeläintä on kuollut tai loukkaantunut susien hyökkäyksissä vuonna 2019.

Saksassa on laskettu liikkuvan kaikkiaan 128 susilaumaa, 39 susiparia ja yhdeksän susiyksilöä eri osissa maata vuosina 2019–2020. Tieto perustuu susitutkimukseen erikoistuneen keskuksen (DBBW) tietoihin, kertoo Deutsche Welle.

Keskus rekisteröi viime vuonna yhteensä 942 karjaan kohdistunutta susien tekemää hyökkäystä. Eniten tapauksia kertyi Ala-Saksin ja Brandenburgin alueilla.

Saksan metsästäjäliitto (DJV) on vaatinut susipopulaation kasvun johdosta alentamaan susien suojelun tasoa tiukasta ehdolliseen. Muutos ei silti tarkoittaisi susien vapaan metsästyksen sallimista.

Susia palautettiin luontoon vuonna 2000, minkä jälkeen kanta on lähtenyt kasvuun.

Nykyisillä säännöillä jokainen suden ilman lupaa ampunut voidaan määrätä sakkoihin tai jopa viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

Saksalaiset luonnonsuojelijat ovat vaatineet toimia, koska ilman lupaa ammuttujen susien määrä on heidän mukaansa kasvussa. Luvattomasti susia metsästäneille voidaan langettaa sakko tai vankeus, mutta heitä vastaan ryhdytään harvoin syytetoimiin.

Kaikkiaan Saksasta on tänä vuonna löytynyt 11 laittomasti tapettua sutta. Määrä on korkein sen jälkeen, kun laji palasi 21 vuotta sitten luontoon, arvioi maan suurin luonnonsuojelujärjestö Nabu.

Luonnonsuojelujärjestö Nabu kertoo, että määrä nousi huippuunsa pohjoisessa Mecklenburg–Etu-Pommerissa syyskuun lopussa. Tuolloin osavaltion alueelta löytyi ammuttuna kolme sutta.

Nabun mukaan 21 vuodessa on tapettu yhteensä 64 sutta. Kaikkia tapauksia ei ole ilmoitettu, mikä nostanee tappoluvun paljon tätä korkeammaksi.

”Jokainen näistä tapoista on rikos, jonka tekijä pitää asettaa syytteeseen”, sanoo Nabun johtoon kuuluva Ralf Schulte Deutsche Wellelle.

Hänen mukaansa susia ei voida suojella riittävän tehokkaasti Saksassa.

Susien ampumisista ei Nabun arvion mukaan yleensä jää kiinni, koska maan osavaltioissa ei ole riittävästi eläinten suojeluun erikoistuneita toimijoita. Laittomien tappojen kohteeksi joutuu myös ilveksiä ja useita petolintulajeja, järjestö huomauttaa.

Lue lisää:

Ruotsissa suden kannanhoidolliseen metsästykseen myönnettiin 33 lupaa

Lue lisää

Paikannuspantojen valmistajilta susien havainto- ja varoitusjärjestelmä – susitiedot näkyvät Ultracomin tai Trackerin käyttäjien omissa sovelluksissa

Suden kannanhoidollisen metsästyksen asetusmuistiota korjattiin – metsästys voidaan silti käynnistää keväällä 2022

Voiko metsästykseen omilla mailla vaikuttaa? Nämä asiat kannattaa ottaa sopimuksessa huomioon

Hirvasporo änkeytyi saunanovesta sisään ja kärppä vohki metsästyssaaliin terassilta: Erämaassa et ole koskaan yksin