Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Erä

Kuha kohosi viime vuonna ensimmäistä kertaa arvokkaimmaksi saaliskalaksi – sisävesien kaupallisen kalastuksen kuhien arvo oli 5,7 miljoona

Muikku on ollut sisävesien ykkönen tähän asti.
Jaana Kankaanpää
Viime vuonna kalastettiin 0,91 miljoonaa kiloa kuhaa. Suurimmat saaliit pyydystettiin Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Kuhasta tuli viime vuonna ensimmäistä kertaa sisävesien tärkein laji. Muikku on ollut sisävesien tärkein saaliskala sekä määrältään että arvoltaan. Vuonna 2020 kuhasaaliin arvo ylitti muikun arvon, vaikka myös muikunmädin arvo otetaan huomioon, tiedottaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Kuhasaaliin arvo oli 5,7 ja muikun 5,0 miljoonaa euroa, josta mädin osuus oli 0,1 miljoonaa euroa. Yhdessä nämä kaksi lajia muodostivat kolme neljännestä sisävesien kaupallisen kalastuksen kalansaaliin arvosta.

Saaliin arvo lasketaan kalastajien saaman arvonlisäverottoman hinnan ja saaliin määrän tulona.

Yhteensä kuhaa kalastettiin 0,91 miljoonaa kiloa. Suurimmat saaliit pyydystettiin Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Muikun saalismäärä oli 2,1 miljoonaa kiloa, joka on 2000-luvun pienin saalis. Saaliin määrällä mitattuna kolmanneksi merkittävin laji oli särki, jonka saalis oli 0,65 miljoonaa kiloa, kertoo yliaktuaari Mika Rahikainen Luken tiedotteessa.

Yhteensä kaupalliset kalastajat saivat viime vuonna saaliiksi sisävesiltä 5,3 miljoonaa kiloa kalaa. Saalis oli reilut miljoona kiloa pienempi kuin edellisenä vuonna, mutta yhtä suuri kuin kaksi vuotta sitten.

Rapusaalis oli 774 000 rapua, mistä lähes kaikki oli täplärapua. Täplärapu oli sisävesien kolmanneksi tärkein saalisresurssi, arvoltaan yli 900 000 euroa. Jokirapuja saatiin saaliiksi enää noin 8 000 kappaletta.

Siika, ahven, särki ja hauki ovat myös yhä tärkeitä saalislajeja. Kaikkien saaliiden määrä ja arvo pienenivät 10–25 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Saaliiden vaihtelu vuosien välillä on tyypillistä. Näiden lajien saaliissa on kuitenkin ollut nouseva kehityssuunta viiden vuoden aikana.

Sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliin arvo oli 15,4 miljoonaa euroa, mikä on lähes kaksi miljoonaa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kaupallisia kalastajia oli viime vuoden lopulla ely-keskuksen ylläpitämän kaupallisten kalastajien rekisterin mukaan 1 637. Osa heistä ei kuitenkaan kalastanut lainkaan ja monen kalastajan saaliit olivat pieniä.

Lue lisää

Syyskala

Lahna on hyvää! Ensi kesänä unohdan uistelun ja kalastan katiskalla lahnoja ja ahvenia

MT seuraa historiallisen laajaa karhunmetsästystä tiiviisti – täältä löydät päivittyvän karhusaaliskartan ja paikkakuntakohtaiset karhusaalistiedot

Monien merikalojen kannat kestävät hyvin paikoin hiipuvaa kalastusta – Saaristomereltä nouseva kilon lahna on yllättävän iäkäs