Erä

Kirja-arvio: Adam Mykkäsen eräkirjassa saa tuntumaa siitä, millaista suurriistan nukutus ilman nuijaa oikeasti on

Hirvet, hirvitutkimukseen osallistuminen ja haavoittuneiden hirvien etsiminen ovat Mykkäsen kirjassa myös isossa roolissa.
Adam Mykkänen on julkaissut ensimmäisen kirjan vuonna 2018, se oli nimeltään Hirven turpaa ja poron kuuta.

Ihmettelyä, naurahduksia, nyökyttelyä ja tiedonjyvien imurointia, Adam Mykkäsen uusin kirja on loistava yhdistelmä tietokirjaa ja erätarinoita.

Mykkänen on ollut enemmän riistan perässä erikoistilanteissa kuin pelkästään perinteisissä metsästystilanteissa, muun muassa riistantutkimuksessa ja suurriistavirka-aputehtävissä. Se tuo kirjaan aivan uudenlaisen ulottuvuuden.

Viime kesänä rautakarhutapausten tiimoilta keskusteltiin paljon nukutuskivääreistä, haavoittuneen suurriistan nukuttamisesta sekä lopettamisesta. Moni osallistui keskusteluun, harvalla oli kokemusta asiasta.

Mykkäsellä kokemusta on ja hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjassaan muun muassa luvuissa Nukutusta ilman nuijaa ja Satakunnan karhut.

”Niin sanotusti maajalassa tehtävän nukutuksen ensimmäinen riesa oli ja on päästä niin lähelle nukutettavaa eläintä, että esimerkiksi metsästystilanteessa siihen ei olisi koskaan tarvetta.”

Kirjassa pääsee myös edustusjahtien makuun Eurooppaan. Kutkuttavinta antia on fiktioitu kertomus kastuneesta ruudista, joka liittyy nuoriin metsästäjiin ja heidän asemaansa metsästysseuratoiminnassa.

Mykkänen on eläkkeellä oleva maa- ja metsätalousyrittäjä ja freelancer-toimittaja.

Adam Mykkänen: Hiki hirven tutkinnassa, kuuma karhun kainalossa. 165 sivua. Myllylahti Oy.

Lue lisää

Kirja-arvio: Miten vanhemmat toimivat ääritilanteessa? Maria Mustrannan romaani Äidin tehtävä saa eläytymään kiperiin omatunnon kysymyksiin

Kaikista susiluvista valitettiin hallinto-oikeuksiin – valittajat vaativat metsästykseen myönnetyille poikkeusluville myös täytäntöönpanokieltoa

Aarre: Lapinjärvellä asuva maanviljelijä Matti Vilén metsästää valkohäntäpeuroja omilla maillaan – Riistapellolla Vilén kasvattaa viljaa ja härkäpapua

Jaska Salonen on perustanut Eräkirjallisuus-ryhmän Facebookin ja hän näkee perinteisellä kirjallisuudenlajilla myös äänikirja-potentiaalia – "Mikä on parempi paikka kuunnella eräkirjaa kuin passissa tai kytiksellä"