Erä

Kirja-arvio: Tarinat ovat erämiehen aarteita

Kuhmolaisen Jorma Kettusen eräkirjassa pääosassa ovat metsästyskoirat, erityisesti itäsiperianlaikat.
Jorma Kettunen julkaisi kirjansa omakustanteena.

Oikeaa erämiestä vetää metsälle ennen kaikkea rakkaus luontoon ja sammumaton into metsämiehen ponnistuksiin ja vaaroihin. Näin on kirjoittanut eräkirjailija Eliel Wartiainen ja hänen ajatustaan lainaa kuhmolainen Jorma Kettunen oman kirjansa takakannessa.

Lainaus on osuva ja kuvaa Kettusen kirjan henkeä hyvin. Vaikka kirjassa palataan useamman karhunkaadon tunnelmiin, kaatoja tärkeämpää on Kettusen koirien työskentely ja luonnon sekä eläinten käyttäytymisen havainnointi.

Kettunen ei muistele vain onnistumisia, myös epäonnistumisista kerrotaan.

Tarinat etenevät mutkattomasti, ne ovat tarkkanäköisiä ja teksti on leppoisaa. Kaikissa tarinoissa kulkevat mukana metsästyskoirat, etenkin itäsiperianlaikat. Myös metsätalouden harjoittamista ja sen seurauksia havainnoidaan ja kerrotaan maaseudun elämänmenosta ennen ja nyt.

Kirjailijalla on tarvittaessa myös mukavan kriittinen ote, kun hän tarkastelee eränkävijöitä jahdissa sekä koirakoetoiminnassa.

Karhujen lisäksi Kettunen kirjoittaa susista, susipolitiikasta ja omakohtaisesta kokemuksestaan, kun sudet tappoivat hänen Halli-koiransa.

Jorma Kettunen: Mitä haukkui Hallikoira, luppakorva luikutteli. 239 sivua. Omakustanne

Lue lisää:

Rajaseudun karhunpyynnistä ja suurriistakoirista syntyi kirja

Lue lisää

Usean henkilön epäillään osallistuneen laittomaan susijahtiin Ilomantsissa vuoden 2020 lopulla – neljä vangittu törkeästä metsästysrikoksesta epäiltynä

Kirja-arvio: Miten vanhemmat toimivat ääritilanteessa? Maria Mustrannan romaani Äidin tehtävä saa eläytymään kiperiin omatunnon kysymyksiin

Kaikista susiluvista valitettiin hallinto-oikeuksiin – valittajat vaativat metsästykseen myönnetyille poikkeusluville myös täytäntöönpanokieltoa

Ontuva susi lopetettiin Kurikassa – "Suden vammaan ei epäillä liittyvän rikosta"