Erä

Ilves raateli ravihevosta Heinävedellä – omistaja toivoo, että häirikköilveksen ampumiseen saadaan lupa

Syviä raatelujälkiä saanut varsa oli kolme vuorokautta hoidettavana Helsingissä Viikin eläinsairaalassa.
Tiia Myllykangas
Päivystävä eläinlääkäri totesi osan haavoista niin syviksi, että varsa oli kuljetettava Helsingin Viikkiin paikattavaksi.

Viikko sitten sunnuntaina ilves raateli aitauksessa ollutta puolitoistavuotista hevosta Pohjois-Karjalassa Heinävedellä. Hevosen omistaja Tiia Myllykangas kertoo, että hyökkäys tapahtui ennen puoltapäivää, kun hän oli muualla käymässä.

Tilalle palattuaan Myllykangas ihmetteli tavallisesti sosiaalisen ja uteliaan varsan omituista käytöstä.

"Se nökötti tarhan perällä, eikä halunnut liikkua. Otin varsan talliin, jolloin loimen alta paljastuivat raatelujäljet."

Päivystävä eläinlääkäri totesi osan haavoista niin syviksi, että varsa oli kuljetettava Helsingin Viikkiin paikattavaksi. Hoito kesti kolme vuorokautta. Myllykangas hakee petovahinkokorvausta kustannusten kattamiseksi.

Nyt hevonen käyttäytyy jo normaalisti. Se lepäilee karsinassa ja paranemisprosessista voi tulla pitkä. Toinen raatelua todistanut hevonen on yhä hermostunut ja säikkyy muun muassa kissoja.

Tilalla on yhteensä neljä ravihevosta.

Riistanhoitoyhdistys kävi tilalla tutkimassa jäljet ja varmisti että kyseessä oli ilves.

Peto on hiippaillut pihapiirissä myös sunnuntain jälkeen. Myllykangas pyysi jälleen riistanhoitoyhdistyksen väkeä toteamaan tilanteen. Myllykangas toivoo, että häirikköilveksen ampumiseen saadaan poikkeuslupa.

Tilanne on stressaava, koska hyökkäyksiä ei pysty ennaltaehkäisemään. Myllykangas on lyhentänyt tarhausaikaa ja lisännyt valvontaa, mutta työssäkäyvänä ihmisenä ei kaikkea aikaa pysty viettämään tallilla.

Lue lisää

Ministeriö esittää kahdeksan ahman metsästyskiintiötä – viime vuoden kiintiö oli yhtä suuri ja siitä ammuttiin neljä eläintä

Viime vuonna haettiin korvausta 115 susivahingosta, 59 kohdistui tuotantoeläimiin ja 56 koiriin – kannanhoidollisen metsästyksen lakialoitetta käsiteltiin eduskunnassa

Petoaita tarjoaa torjuntatehon lisäksi mielenrauhaa ja paremmat yöunet, kertovat tilanpitäjät SusiLife-hankkeen kyselyssä

Petopolitiikka on rahaa, ei tunteita