Erä

Smolttisydän auttaa vaelluskalanpoikaset alasvaellukselle Taivalkosken voimalaitoksen ohi

Rovaniemeläisyrityksen keksintö auttaa vaelluskaloja sekä ylös että alas ohi vaellusesteen.
Kalasydän Oy
Smolttisydän hyödyntää kalojen alasvaellukseen samaa putkistoa kuin ylösvaelluksen toteuttava hydraulinen Kalasydän-kalatie.

Suomalainen keksintö Kalasydän on hydraulinen kalatie, joka on kuljettanut vaelluskaloja Kemijoessa yli Taivalkosken voimalaitoksen vuodesta 2019 lähtien.

Rovaniemeläisen Kalasydän Oy:n uusin keksintö on Smolttisydän, jonka tehtävänä on auttaa joessa syntyneet poikaset eli smoltit voimalaitoksen alapuolelle jatkamaan matkaansa mereen kasvamaan.

Smolttisydän otettiin käyttöön kevätkesällä 2021 Taivalkosken voimalaitoksella Keminmaassa. Kevättulvan jälkeen asennettu laite hyödyntää kalojen alasvaellukseen samaa putkistoa kuin ylösvaelluksen toteuttava hydraulinen Kalasydän-kalatie.

"Smolttisydän osoittautui Taivalkosken testeissä toimivaksi ja kaloille turvalliseksi ratkaisuksi. Yhdessä Kalasydämen kanssa kalat pääsevät vaellusesteen ohi sekä ylä- että alavirtaan", kertoo Kalasydän Oy:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Breitenstein.

Viime kesänä kunnostettiin Taivalkosken yläpuolella Kemijokeen laskeva Runkausjoki.

Breitenstein odottaa jo lohen kierron palautumista Perämeren ja Tervolan välille. "Taivalkoskella on käytetty Kalasydäntä ylösvaellusratkaisuna kolme vuotta. Kun Runkausjoki tarjoaa lisääntymispaikat ja Smolttisydän alasvaelluksen, meillä on käsissämme kokonaispaketti, jonka avulla lohen kierto voi palautua."

Smolttisydän-pilotissa tehtiin ensin teknisiä vesitestejä ja sitten kalatestejä. Tekninen kokeilu koski muun muassa kalojen sisäänmenoaukon sijaintia, sekä putoushoukutusveden ja imuveden tuotantoa. Kalatesteissä tarkkailtiin testismolttien ja -ahventen hakeutumista järjestelmään sekä alassiirron vaikutusta kalojen hyvinvointiin.

Lue lisää

Säätövoima uhkaa loppua

Meren ja sisävesien hoitosuunnitelmat valmistuivat vuosille 2022–2027 – Energiateollisuus huolissaan säätövoiman tuotannon rajoittumisesta

Vesien luokitusta ei muutettu hallituksessa – uhkana jopa miljardimenetykset vesivoiman vähentymisen vuoksi

Yle uutiset: Huoli Lestijoen meritaimenesta palautti Kannuksen voimalaitoksen laajennushankkeen takaisin aluehallintovirastoon – hallinto-oikeuden mukaan myös tiedottaminen oli puutteellista