LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Erä

Video: viiksekäs köriläs tarttui kalastusporukan verkkoon – Karppi pärjää Suomen oloissa, mutta lisääntymiseen sillä on liian kylmä

Maailmalla karppi on suosittu ruokakala, mutta verkoistaan karpin löytänyt porukka laski sen takaisin avantoon.
Kuvakaappaus videolta
Karpilla on tunnistettavat viikset.

Espoolaisen kalastusporukan verkosta löytyi tiistaina harvinainen vedenelävä, kun avannosta takaisinpäin tuijotti tuhdinkokoinen karppi.

"Kyllä siitä on muutama vuosi kun on saatu verkkoon tuollainen köriläs", kertoo kalastusporukkaan kuuluva Esa Alalantela.

"Hienohan se oli ja hellästi otettiin ylös. Ei aiheutettu mitään turhaa kärsimystä."

Tarkalleen ottaen edellisestä karppisaaliista on hieman vajaat kolme vuotta. Maaseudun Tulevaisuus uutisoi myös tuosta saaliista maaliskuussa 2019.

Porukka kalastaa samassa järvessä vuoden ympäri lomia lukuun ottamatta. Karppeja on tarttunut verkkoihin silloin tällöin, mutta muuten niitä ei näy.

"Ainoastaan verkkoihin niitä on tarttunut ja talviaikaan. Talvella se vissiin on niin rauhallinen liikkeissään, että se pysyy siinä. Kesällähän se menee varmaan läpi", Alalantela pohtii.

"Eihän tuokaan ollut lujaa kiinni."

Edellisen kerran vuonna 2019 videolle ikuistettu karppi irtosi omatoimisesti verkosta kun sitä yritettiin nostaa ylös.

Kylmä talvi voi kun voikin kangistaa karpin liikkeitä. Kyseessä on lähes koko maailmaan istutettu kalalaji, jonka arvioidaan olevan kotoisin Aasiasta Kaspianmeren lähistöltä lämpimistä vesistä. Kylmässä sen tiedetään hidastuvan.

Kalaa ovat istuttaneet lammikoihin jo niin muinaiset kiinalaiset kuin roomalaisetkin. Suomenkin karpit ovat vesistöihin istutettuja.

Karpinkasvatukseen houkuttelee lajin vähäiset vaatimukset. Kala möyrii pohjamudasta ravintoa, ja pärjää myös vähähappisessa vedessä. Karppi kykenee tarvittaessa haukkaamaan happea myös kotivesistönsä pinnalta.

Nopeasti kasvavaa karppia kehutaan myös herkulliseksi ruokakalaksi. Alalantela ei ole saaliiksi nousseita karppeja kuitenkaan maistanut.

"Aina ne on laskettu takaisin. Nämä kalathan on aikanaan istutettuja, eivät ne varmasti tuolla omin voimin lisäänny."

Kalapaikka halutaan pitää nimettömänä, ettei se kerää liikaa huomiota. Karpit alkavat paikalla olla jo iäkkäitä köriläitä, ja niitä löytyy verkoistakin jatkuvasti harvemmin.

Syöntikalaksi porukka pyytää kuhia ja haukia.

Särkikaloihin kuuluva karppi on yksi maailman yleisimmistä ruokakaloista. Suosion taustalla on pienten vaatimusten ja hyvän maun lisäksi se, että täysikasvuinen karppi voi kasvaa jopa kilon vuosivauhtia.

Parhaimmillaan karpit voivat saavuttaa yli 20 kilon painon. Suurin Suomessa saaliiksi saatu karppi painoi 21,44 kiloa.

Punnitsemaan nyt saatua karppia ei onnistuttu, sillä porukalla ei ollut puntaria mukana. Videolla miehet arvuuttelevat kalan kokoa osittain kieli poskessa, mutta kaukana totuudesta arviot eivät ole.

"Kyllä se viidentoista kilon luokkaa on ihan varmasti. Oli se iso."

Esimerkiksi Tšekissä karppi on arvostettu herkku, joka kuuluu erityisesti jouluun. Siellä joulukalaa elätetään kylpyammeessa, kunnes isä kalauttaa sen hengiltä joulupöytään.

Maailmalla viiksekästä kalaa pidetään tuhoisana vieraslajina, sillä se syrjäyttää tehokkaasti pienempiä pohjakaloja.

Suomessa tällaista vaivaa ei kuitenkaan ole, sillä lämpimään veteen tottuneet karpit kutevat niin myöhään, etteivät poikaset selviä seuraavasta talvesta.

Täällä karppi toimii jopa eräänlaisena vesistönhoitokalana, sillä se hyödyntää rehevöityneiden vesistöjen ravinteita ja syrjäyttää lähinnä rehevöittäviä särkiä ja lahnoja.

Ilmaston lämpeneminen voi kuitenkin jatkossa antaa karpille enemmän elintilaa. Etelä-Suomessa sen on joissain lammikoissa havaittu lisääntyneen onnistuneesti.

Uutinen aiemmasta kalansaaliista löytyy täältä:

Video: Valtava karppi ei jäänyt vain kalavaleeksi, mutta oli punnittavaksi liian vikkelä

Lue myös:

Video: Isän kunniatehtävä on kalauttaa joulukala hengiltä Tšekissä – karppeja myydään kadulle tuoduista altaista kotien kylpyammeisiin joulun alla

Lue lisää

Pulinat pois ja pelastuspuku päälle

Video: Isän kunniatehtävä on kalauttaa joulukala hengiltä Tšekissä – karppeja myydään kadulle tuoduista altaista kotien kylpyammeisiin joulun alla

Karkelot kanavalla: Muutaman sentin jää ei kanna tavallista tallaajaa, mutta pilkkijän alla se vain natisee, notkuu ja paukkuu

Näin lahnasta valmistuu leikkele, jossa ei ole ruodoista jälkeäkään – tehtaan perustajat kiittelevät Kainuuta: "Monet asiat ovat hoituneet paikallisella yhteistyöllä paremmin kuin Ruuhka-Suomessa"