Erä

Tiesithän tästä metsästäjä? Metsästysaseesi osasta voi tulla pian laiton

Muutos liittyy EU:n uuteen asedirektiiviin.
Lari Lievonen
Jatkossa pitkien lippaiden kohtelu muuttuu, kun niiden hallussapitoa säädellään aiempaa tarkemmin. Kuvituskuva.

Hallitus on tänään perjantaina antamassa esitystään uudesta asedirektiivistä. Aseluvat jaetaan jatkossa nykyistä tarkemmin kahteen osaan eli lyhyen ja pitkän lippaan aseisiin.

Kyse on EU:n asedirektiivin kansallisesta toimeenpanosta, jota on valmisteltu jo pitkään. Direktiivi johtaa siihen, että esimerkiksi metsästäjien kannattaa miettiä tekemisiään aiempaa tarkemmin.

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan laki vaikuttaa myös joidenkin metsästäjien elämään. Nykyisessä suomalaisessa käytännössä pitkiä lippaita on nimittäin ollut mahdollista pitää hallussa ilman niihin oikeuttavaa aselupaa.

Jatkossa kuitenkin pitkien lippaiden kohtelu muuttuu, kun niiden hallussapitoa säädellään aiempaa tarkemmin.

"Jos ei siihen erittäin vaarallisen aseen osana ole asianmukaista lupaa, sen hallussapito on laitonta", Mykkänen sanoo.

Suunta on ministeri Mykkäsen mukaan aivan oikea, sillä kadonneiden tai anastettujen aseiden määrä on kasvanut viime vuosina rajusti. Järeiden aseiden osia valvotaan ministerin mukaan myös liian vähän.

Mykkänen kehottaa esimerkiksi metsästäjiä pohtimaan, miten jatkossa kannattaa toimia. Metsästysperusteella hankituissa aseissa nimittäin voi olla suuria lippaita. Tänä päivänä nuo lippaat on sidottu metsästysaselupaan.

"Näissä tapauksissa henkilön täytyy hakea lupaa pitkään lippaaseen joko ampumaurheilun tai reserviläispoikkeuksen nojalla. Jos sille ei ole asianmukaista syytä, pitkästä lippaasta täytyy luopua", Mykkänen huomauttaa.

Tällaiset ilman asianmukaista lupaa olevat henkilöt ovat voineet Mykkäsen mukaan käydä satunnaisesti ampumaradalla ja käyttää pitkää lipasta sellaisessa aseessa, johon ei ole ollut ampumaurheilulupaa.

Mikäli vaikkapa metsästäjällä sattuu olemaan varastossaan tällainen luvaton lipas, ei sen hallussapidosta kuitenkaan rangaista välittömästi uuden direktiivin astuessa voimaan. Jos lippaan luovuttaa oma-aloitteisesti poliisille, ei silloin menetä aselupiaan.

Pitkän lippaan hallussapito ja puoliautomaattikiväärin luvan saaminen on myös jatkossa sallittua sovelletun reserviläistoiminnan tai ampumaurheilun perusteella. Reserviläistoimintaan liittyvä lupa kuitenkin edellyttää jatkossa pääesikunnan antamaa lausuntoa.

Viime vuoden kesäkuuhun mennessä hankitut ja rekisteröidyt aseet ovat Mykkäsen mukaan sallittuja, vaikka niiden myöntämistä rajoitettaisiin uudessa direktiivissä. Vanhat luvat siis säilyvät niin pitkään, kun ne ovat voimassa.

"Vanhojen lupien omistajien ei tarvitse huolestua lupansa tilanteesta", Mykkänen vakuuttaa.

Lue lisää

Kansalaisaloitteen tavoitteena metsästyskielto uhanalaisille lajeille – kansainvälisen luonnonsuojeluliiton ohjeet kieltävät automaattiset kiellot

Liikenneministeri Harakka tarkastaisi liikenteen kokonaisverorasitusta – valtiovarainministeri Vanhanen ja ympäristöministeri Mikkonen toista mieltä

Enemmistö suomalaisista kieltäisi uhanalaisten lajien metsästyksen, kertoo tuore WWF-kysely

Lukijalta: Metsästäjien harrastusta häiritään laittomasti – suosittelen ilmoittamaan poliisille ilkiteosta