Erä

Nuori iiläinen metsästäjä sai lahjoituksena hirvikoiranpennun

Erä 13.06.2018

Pennun lahjoittanut Rytysuon kennel halusi näyttää esimerkkiä nuorten metsästysharrastuksen tukemisessa.


Lari Lievonen
Iiläinen Allan Kaleva ampui hirvimerkin viime syksynä. Metsällä hän on kulkenut äitinsä kanssa alle kouluikäisestä, tulevina syksyinä hän kulkee metsällä oman hirvikoiran kanssa.

Huhtikuun alussa Rääkkylässä jämtlanninpystykorvanarttu Onnivaaran Xani synnytti Rytysuon kenneliin kuusi pentua, viisi urosta ja yhden nartun.

Jo ennen pentujen syntymää kennelin isäntä Reino Kovero oli päättänyt poikansa Rauno Koveron kanssa, että he lahjoittavat yhden pennuista jollekin innokkaalle, nuorelle hirvenmetsästäjälle.

"Toive on, että oma esimerkki innostaisi muitakin metsästyskoirien kasvattajia toimimaan samalla tavalla ja tukemaan nuorten harrastamista. Nuorissa on tulevaisuus."

Kelle tahansa nuorelle metsästäjälle pentua ei ollut tarkoitus lahjoittaa. Metsästäjällä piti olla oikeus tai mahdollisuus hirvenmetsästykseen sekä ikää alle 18 vuotta.

Pennun lahjoittaminen oli Rytysuon kennelin hanke, mutta Metsästäjäliitto oli mukana auttamassa tiedotuksessa.

Iiläisen Allan Kalevan äidin ystävä huomasi Facebookissa ilmoituksen, jossa kerrottiin lahjoitettavasta hirvikoiranpennusta. Sekä äiti että Allan innostuivat.

"Kirjoitin vapaamuotoisen hakemuksen, missä kerroin, miksi juuri minä olisin hyvä valinta."

Koverot saivat yhteensä yli 50 hakemusta. Valinta ei luonnollisestikaan ollut helppo, mutta Allan Kaleva erottui edukseen monellakin tapaa.

"Hän on 17-vuotias, eli saa kohta jo ajokortin ja pääsee itsekseen kulkemaan metsälle. Jo aiemmin hyväksytysti suoritettu hirvenhaukkukokeiden palkintotuomarikurssi oli myös plussaa."

Olihan se iloinen yllätys, kun sain kuulla, että minä sain pennun, Kaleva kertoo.

Hän on käynyt metsällä äitinsä kanssa jo alle kouluikäisestä. Seurakoiria kotona on ollut aiemminkin, mutta ei metsästyskoiraa. Metsästäjätutkinnon hän suoritti pari vuotta sitten.

Koetoiminta kiinnostaa, joten tulevaisuuden haaveissa siintelee jahdin lisäksi hirvenhaukkukokeisiin osallistuminen omalla koiralla.

Allan Kaleva haki Jahti-pennun kotiin runsas viikko sitten. Kymmenviikkoisessa jämtlanninpystykorvassa tuntuu olevan sopivasti virtaa sekä rauhallisuutta, hän kuvailee tyytyväisenä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit