Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Erä

Valiokunta hyväksyi hallituksen esityksen: naakasta tulee elokuussa riistalintu

Valiokunta suositti myös valkoposkihanhen ja merimetson suojametsästyksen sallimista.
Jaana Kankaanpää
Naakasta tulee rauhoittamaton laji, kun uusi metsästyslaki astuu voimaan 1. elokuuta. Linnun metsästys sallitaan muina kuin pesimäaikoina ja pesimäaikainen metsästys sallitaan riistahallinnon myöntämällä poikkeusluvalla.

Maa- ja metsätalousvaliokunta on hyväksynyt hallituksen esityksen, joka tekisi naakoista rauhoittamattoman lajin. Esitys hyväksyttiin 19. päivä kesäkuuta.

Hallituksen esitykseen tuli valiokunnassa ainoastaan yksi vastalause. Sen esitti kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.). Hänen mukaansa naakkojen aiheuttamia vahinkoja tulisi pyrkiä estämään nykyisillä keinoilla.

Halmeenpää kirjoittaa, että ennakkotorjunnalla voidaan vaikuttaa riittävässä määrin naakkojen aiheuttamiin vahinkoihin.

Valiokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin (kesk.) mukaan on "epätoivoista ajatella, että ennakkotorjunnalla voitaisiin pidemmän päälle vaikuttaa."

Kalmari sanoo, että esimerkiksi äänikarkottimet ovat osoittautuneet riittämättömäksi keinoksi naakkaparvien torjuntaan.

Uusi metsästyslaki astuu voimaan 1. elokuuta. Naakasta tulee tällöin rauhoittamaton laji, ja sen metsästys sallitaan muina kuin pesimäaikoina. Pesimäaikainen metsästys sallitaan riistahallinnon myöntämällä poikkeusluvalla.

Lupaa haetaan ilomoitusmenettelyllä, josta ei ole mahdollista valittaa.

Kalmarin mukaan uudistus on tärkeä.

"Vahinkojen torjuminen helpottuu ja elintarviketurvallisuus paranee. Kukaan ei silti halua tuhota naakkaa."

Valiokunta lisäsi mietintöönsä huomautuksen, jonka mukaan merimetson ja valkoposkihanhen suojametsästys tulee sallia luonnonsuojelulain puitteissa.

Lisäys ei ole tulossa osaksi uutta metsästyslakia. Kalmari kuitenkin muistuttaa, että myös naakan poistaminen rauhoitettujen lajien listalta sai alkunsa maa- ja metsätalousvaliokunnan antamasta ehdotuksesta.

Lue lisää

Metsästäjät tyrmistyivät pienriistan metsästysrajoituksista uusilla luonnonsuojelualueilla – "Asenteet kääntyvät suojelua vastaan, jos asetus menee sellaisenaan läpi"

Paikannuspantojen valmistajilta susien havainto- ja varoitusjärjestelmä – susitiedot näkyvät Ultracomin tai Trackerin käyttäjien omissa sovelluksissa

Voiko metsästykseen omilla mailla vaikuttaa? Nämä asiat kannattaa ottaa sopimuksessa huomioon

Hirvasporo änkeytyi saunanovesta sisään ja kärppä vohki metsästyssaaliin terassilta: Erämaassa et ole koskaan yksin