Erä

Lempäälässä haulikkoradoilla ampuvat rinnakkain konkarit, aloittelijat, tyky-porukat ja vammaisryhmät

Pohjois-Hämeen Ampujien haulikkoampumakeskuksessa tehdään ennakkoluulottomasti ammuntaa tutuksi.
Rami Marjamäki
Kokkovuoren ampumakeskuksen ratamestari Janne Hokkanen kannustaa ampumaharrastajia olemaan ylpeitä harrastuksestaan ja esittelemään lajia ennakkoluulottomasti uusille ihmisille.

Suomen kolmanneksi vanhin ampumaseura Pohjois-Hämeen Ampujat ry omistaa Suomen suurimman haulikkoampumakeskuksen Kokkovuoren Lempäälässä.

Kokkovuoressa kilpaillaan haulikkolajeissa pääasiassa viikonloppuisin ja arkena ampumaurheilijat käyvät treenaamassa.

Ampumaradan liikevaihto on noin puoli miljoonaa euroa. Yhteiskunnalta ei toimintaan tule juurikaan tukea.

Vierailijan kertalippu maksaa 6 euroa ja 10 kierroksen setti 45 euroa. Seuran haulikkokerhon jäsen maksaa 10 kierroksen sarjalipusta 30 euroa.

"Jos toiminta olisi pelkästään ratamaksujen varassa, tekisimme kunnolla tappiota. Pelkästään ampumaharrastajat eivät riitä, jotta tämän kokoluokan ampumakeskuksen pyörittämiseen saataisiin riittävästi rahaa", sanoo Kokkovuoren ratamestari Janne Hokkanen.

Kokkovuori on matalan kynnyksen rata, hän toteaa painokkaasti.

Se tarkoittaa käytännössä runsasta koulutustarjontaa uusille lajista kiinnostuneille. Starttikursseja järjestetään keväästä syksyyn joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko. Harrastus hakusessa -kurssi kestää koko kesän.

Kursseille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta tai omaa asetta.

"Myös muina aikoina ympäri vuoden pääsee sopimuksesta kokeilemaan sekä tutustumaan ammuntaan."

Hokkanen toteaa, että uusien harrastajien löytämiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä.

"Seuratoiminnassa on kova murros ja esimerkiksi symbioosi ampumaharrastuksen sekä metsästyksen välillä on heikentynyt. Radalla käyvistä uusista ampujista 70–80 prosenttia ei metsästä."

Pohjois-Hämeen Ampujien haulikkokerho onkin Hokkasen johdolla lähtenyt rohkeasti esittelemään haulikkoammuntaa lajina aivan uusille ryhmille.

Työpaikkojen terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävää tyky-toimintaa järjestetään Kokkovuoressa viikoittain yritysryhmille.

"Tyky-porukat ovat meille tärkeitä. Pääsemme tekemään ampumaharrastusta tutuksi ja saatamme saada jonkun uuden harrastajan lajin pariin. Sen lisäksi ryhmät tuovat meille tuloja."

Vuodesta 2011 alkaen ammuntaa on esitelty vammaisryhmille.

"Sanottiinhan meille, että emmehän me voi vammaisille järjestää ammuntaa. Siihen olemme todenneet, että kyllähän me voimme", kuvailee Hokkanen.

Hän sanoo, että vammaisryhmät ovat erittäin kiitollisia kouluttajan kannalta. "Jokainen tekee sen minkä pystyy, riemu on joka tapauksessa valtava."

Seuran haulikkokerho onkin saanut muun muassa Lempäälän vammaisneuvostolta esteettömyysteko-palkinnon.

Seuran sisällä ei soraääniä uusia aluevaltauksia kohtaan ole kuultu oikeastaan ollenkaan. "Kaikki ymmärtävät, millaisten haasteiden edessä sekä ampumaharrastus että seura tulevaisuudessa ovat."

Ratavierailujen lisäksi ihmisiä tutustutetaan lajiin haulikkosimulaattorilla. Simulaattorin kanssa haulikkokerholaiset kiertävät kouluissa ja messuilla. Erityisesti messuilla käydään usein yhdessä Suomen Ampumaurheiluliiton kanssa. Viime vuonna ampumassa kävi 18 000 ihmistä.

Vielä laajemman joukon tavoittamiseksi Kokkovuoresta on tehty yhteistyössä Procam Oy:n kanssa kolme televisio-ohjelmaa AlfaTV-kanavalle. Aiheina ovat olleet muun muassa naisten ammuntapäivä, ammuntakilpailu ja vammaisryhmän vierailu.

Lue lisää