Erä

MTK:n kenttäpäällikkö susikannan kasvusta: Susille on Pohjanmaalla pöytä katettuna – määrien kasvun hinta on liian korkea

Susien ilmestyminen pihapiireihin ja asutuksen lähelle on herättänyt pelkoa ja huolta kansalaisten turvallisuuden ja elinkeinojen puolesta, Mikko Syri kirjoittaa.
Markku Vuorikari
Luken virallinen susikanta-arvio julkistettiin kesäkuun alussa. Erityisesti Pohjanmaalla susien ja susireviirien määrä on kasvanut merkittävästi.

"Susien lukumäärän kasvaessa saamme kylkiäisenä turvattomuuden, hallitsemattoman hirvikannan, lisääntyvät taimikkotuhot ja heikentyneen liikenneturvallisuuden", kirjoittaa MTK:n kenttäpäällikkö Mikko Syri Keskipohjanmaan mielipideosastolla.

"Tämän kehityssuunnan hinta on liian korkea niin yksittäiselle kansalaiselle kuin kansantaloudellekin",

Luonnonvarakeskus Luken uusimman kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2018 Suomessa oli yhteensä 20 susilaumaa, kun luku vuosi sitten oli 14. Lisäksi susikannan alueellinen painopiste on siirtynyt Suomen itäosista länteen.

Kanta-arvion tulos ei tullut Syrille yllätyksenä, sillä susihavaintoja on tehty talven ja kevään aikana Pohjanmaan alueella todella paljon.

"Sudet ovat siirtyneet Länsi-Suomeen runsaan ravinnon ja vapaiden reviirialueiden houkuttelemana. Susille on ollut niin sanotusti pöytä katettuna", Syri kirjoittaa.

"Metsänomistajat ovat saaneet tarpeekseen susien ravinnoksi ylläpidettävästä voimakkaasta hirvikannasta, joka aiheuttaa huomattavat menetykset metsätaloudelle. Taimikoiden hirvituhovahingot ovat selvästi kasvussa."

Miehen mukaan Länsi-Suomen rannikkoalueiden korkean hirvitiheyden ansiosta susille löytyy myös jatkossa syötävää.

"Runsaslukuisten hirvien lisäksi ravintoa tarjoavat vahvistuvat peura- ja kauriskannat. Ihmisistäkään ei ole ollut sudelle suurta uhkaa, jonka seurauksena pihakäynnit ovat jatkuneet ja lisääntyneet."

Metsästäjien huolena on puolestaan arvokkaiden metsästyskoirien menettäminen susien saaliiksi.

Pihapiireissä pyörähtävät ja asutuksen liepeillä seikkailevat sudet ovat Syrin mukaan herättäneet aiheellista pelkoa ja huolta niin kansalaisturvallisuuden kuin elinkeinojen puolesta.

"Asuinympäristöjemme turvallisuuden heikkeneminen on yksiselitteisesti väärä suunta. Väärin on myös, että muuttuneen tilanteen maksajiksi ovat päätymässä maaseudun elinkeinojen harjoittajat", Syri moittii.

Lue lisää

Suden kannanhoidollisen metsästyksen asetusmuistiota korjattiin – metsästys voidaan silti käynnistää keväällä 2022

Kasvavasta susikannasta nousi keskustelu Saksassa – metsästäjät vaativat nykyistä alempaa suojelutasoa, luontoväki loppua salakaadoille

Ruotsissa suden kannanhoidolliseen metsästykseen myönnettiin 33 lupaa

Susiennuste ennakoi, kuinka kanta muuttuu vuoden aikana – katso tästä ennuste marraskuulle