Erä

Video: Nirri pois nieriältä – Jahtikuksan jaksossa näytetään, kuinka onnistuu herkullisen ja haitallisen vieraslajin kalastus

Nieriän valkoinen evänreuna erottaa sen taimenesta.
Olli Kangas
Valkoinen evänreuna ilmiantaa puronieriän.

Puronieriän levittäminen Suomen vesiin oli vielä 70–luvulla virallisesti hyvä idea. Nykytiedon valossa silloin tehtiin paha virhe, josta esimerkiksi taimenkannat nyt kärsivät.

"Puronieriä on aggressiivinen kala, joka kilpailussa voittaa taimenen", kertoo Metsähallituksen Pohjanmaan Luontopalvelujen suunnittelija Pirkko-Liisa Luhta.

Kävimme Pirkko-Liisan ja hänen kollegansa Eero Moilasen kanssa onkimassa nieriöitä Iijoen vesistössä. Herkullisia kalapuikkoja tulikin, ja opimme senkin että laji on niin helppo tunnistaa, että vahinkotaimenen vaaraa ei ole.

Valkoinen evänreuna ilmiantaa nieriän luotettavasti. Nieriällä ei ole alamittaa, joten tätä herkullista kalaa saa saalistaa mielin määrin. Jokainen narrattu nieriä on ekoteko.

Videolla nieriää narrataan pelkällä pienellä koukulla, johon kiinnitetään matoa vain hiukan että kala tarttuisi kunnolla kiinni.

Herkkää hommaa, nieriän narraaminen!

Osallistu MT:n kesäkalakilpailuun hienoimmalla saaliillasi!

MT:n kesäkalakilpailu: Narraa kesäkalaa ja nappaa valokuva

Lue lisää

Video: Muuramelainen Jukka Kontio teki makuualustasta retkeilykäyttöön soveltuvan haudutusastian

Video: Kalaopas Ville Alatalo paljastaa asian, jonka moni perhokalastaja tekee kalastaessaan väärin ja kertoo, miten asian voi korjata – "Voimaa tämä laji ei tarvitse sitten yhtään"

Video: Sateinen sää on eduksi lintujahdissa – "Pääsin hiipimään aika lähelle"

Video: Näin sujui norjalaisten lintujahti Pohjanmaalla – "Nyt tiedän, että peltopyy on aivan parasta"