Erä

Koiramme-lehti: Labradorinnoutaja on suosituin vain etelässä – ajokoira jolkottaa ohi väli-Suomessa, hirvikoirat pohjoisessa

Suomenajokoira on suosituin koirarotu Pohjanmaan rannikolta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella.
Lari Lievonen
Jämtlanninpystykorvaa käytetään erityisesti hirvenmetsästyksessä ja suurriistavirka-aputehtävissä.

Labradorinnoutaja on pitänyt jo vuosien ajan ykköstilaa Suomen suosituimpana koirarotuna. Kennelpiireittäin tarkasteltuna se on kuitenkin suosituin vain eteläisen Suomen väkirikkaissa maakunnissa.

Heinäkuun Koiramme-lehti vertaili koirarotujen suosiota kennelpiireittäin Kennelliittoon tehtyjen omistajailmoitusten perusteella. Luvuissa on mukana alle 10-vuotiaat koirat.

Pohjois-Suomi on hirvikoirien valtakuntaa. Ykkönen niin Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla kuin Kainuussa on ruotsalaisrotu jämtlanninpystykorva. Lapissa kakkostilaa pitää kotimainen karjalankarhukoira.

Suomenajokoira on suosituin seitsemässä kennelpiirissä. Ne sijoittuvat Suomi-neidon lanteille, Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalle alueelle.

Saksanpaimenkoira on suosituin Etelä-Hämeen ja Kymenläänin kennelpiireissä. Hämeenlinnassa sijaitseva Poliisikoiralaitos sekä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat selittävät virkakoirana suositun rodun edustajien määrää näissä piireissä.

Pohjois-Hämeessä ykköstilaa pitää kultainennoutaja ja Ahvenanmaalla karkeakarvainen mäyräkoira.

Koiramme-lehden verkkosivut.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen lataa akut Jytkyn kanssa metsässä

Santaa metsästäjien lakisääteisellä ladulla

Suomenlapinkoiran suosio räjähti, suosituin rotu yhä ylivoimainen – "Upeaa nähdä, että kotimaiset rotumme ovat nosteessa"