Erä

Helteistä on ollut ainakin jotain hyötyä – punkit ja hyttyset eivät kiusaa entiseen malliin

Hyttysiä on tänä kesänä ollut monin paikoin todella vähän. Myös punkit ovat pysytelleet piiloissaan.
Grafiikka: Jukka Pasonen / Kuvankäsittely: Juho Leskinen
Punkit ja hyttyset eivät ole päässeet kiusaamaan ihmisiä helteiden takia entiseen malliin.

Viime aikojen helteistä on ollut ainakin jotain hyötyä sillä, punkit ja hyttyset eivät ole päässeet kiusaamaan meitä entiseen malliin.

Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun elykeskuksesta sanoo, että tällä hetkellä Suomessa on pääsääntöisesti vähän hyttysiä.

Leinonen ennusti jo keväällä, että tästä kesästä tulee todella vaihteleva hyttyskesä. Näin on myös käynyt.

Joissain paikoissa hyttysiä on ollut Leinosen mukaan kohtuullisesti tai jopa reippaasti. Toisaalta on myös ollut paljon alueita, joissa hyttysiä on ollut vähän.

Paikoin vähäiseen hyttysten määrään on vaikuttanut kevätkesän todella lämmin sää. Tuolloin nimittäin hyttysten lisääntymispaikkoja toimivat kosteat painanteet paikoin kuivahtivat.

"Taas joissakin paikoissa ne säilyivät kuitenkin sen verran kosteina, että siellä oli kuoriutumisvalmista porukkaa todella paljon. Kun toinen pidempi hellejakso tuli, kuoriutuminen tapahtui lähes yhtä aikaa", Leinonen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Siellä, missä hyttysiä kuoriutui runsaasti, ne ovat myös kiusanneet enemmän. Se, että monet hyttyset kuoriutuivat yhtä aikaa, on myös tavallaan vähentänyt niiden aiheuttamaa harmia. Hyttyset nimittäin elävät keskimäärin kolmesta neljään viikkoa.

"Tällä hetkellä aika monessa paikassa on todella puhdasta", hyönteistutkija sanoo viitaten hyttysten vähäiseen määrään.

Hyttyset ovat kuitenkin säilyneet hengissä hieman kylmemmissä korpipainanteissa. Hyttysiä voi siis vielä esiintyä tällaisten korpipainanteiden läheisyydessä.

Hyttysten lisäksi myös punkit ovat tänä kesänä kiusanneet normaalia vähemmän. Leinonen huomauttaa, että punkit eivät yleensä liiku kuumalla ja jopa helteisellä säällä. Sen sijaan ne painuvat karikkeeseen piiloon odottamaan kosteampia aikoja.

"Punkkien esiintymisen painopiste ajoittuu aina alkukesään tai loppukesään. Se johtuu siitä, että silloin kosteutta on keskikesää enemmän", tutkija kertoo.

Punkeista ei kuitenkaan luultavasti voida pysyä täysin erossa, vaikka helteet kestäisivät aina elokuun loppupuolelle saakka. Punkit ovat Leinosen mukaan nimittäin niin sitkeitä, että ne tulevat esiin heti, kun kosteutta saadaan edes hieman.

"Kyllä ne sieltä aktivoituvat", hän uskoo.

Tutkija huomauttaa, että vaikka sääkartoilla näkyykin helteitä, näkyy siellä myöskin ukkoskuuroja.

Vaikka hyttysistä ja punkeista ei olekaan ollut harmia, paarmoja sen sijaan on esiintynyt Leinosen mukaan runsaasti. Tutkija huomauttaa, että paarmat ovat hellettä rakastavia otuksia. Paarmoja on ollut varsinkin pohjoisessa todella runsaasti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyönteispönttö auttaa pölyttäjiä lisääntymään – nyt on oikea hetki kerätä siihen ainekset luonnosta

HS: Punkki iskee todennäköisimmin tietynikäisiin – kuulutko riskiryhmään?

"Ei voida kulottaa koko Suomea" – punkkeja ei voi hävittää polttamalla tai myrkyttämällä, joten ainoa keino on mukautua