Erä

Sorsastus avaa jahtikauden outokumpulaisessa metsästysmatkailuyrityksessä – saaliin määrä ei ratkaise jahdin onnistumista

Kyyhkyjahteja ei järjestetä, asiakkaita tyydyttävän jahdin järjestäminen Pohjois-Karjalan korkeudella vaatisi turhan suuren työmäärän.
Lari Lievonen
Sorsien ruokinta aloitettiin pari viikkoa sitten, lauttojen sijaan vehnän tarjoilee ruokinta-automaatti, näyttää Mika Nevalainen.

Kyyhkynmetsästys alkaa tänään perjantaina. Outokumpulaisen metsästysmatkailuyrittäjä ja ammattiriistanhoitajan Mika Nevalaisen ensimmäiset asiakkaat tulevat vasta sorsastuksen aloitukseen.

"Jotta Pohjois-Karjalan korkeudella voisi järjestää asiakkaita tyydyttävän kyyhkyjahdin, tarvitaan todella paljon töitä lintujen houkuttelemiseksi tietylle alueelle. Iso työmäärä kasvattaa työkustannukset niin suuriksi, että kyyhkyjahtiin kannattaa lähteä vain omaksi iloksi."

Nevalainen myy jahtipaketteja sekä sorsa- että fasaanijahtiin. Paketti voi sisältää jahdin lisäksi muun muassa majoituksen, ruokailuja ja vaikkapa savusaunan lämmityksen. Pelkkää metsästyslupaa ei pysty ostamaan.

"Haluan myydä kokonaiselämyksiä. Olen myös majoitusalan yrittäjä ja teen yhteistyötä pitopalveluyrittäjien kanssa. Metsästyksen oheen on saatava myyntiä muista palveluista."

Tuomarniemi on nimensä mukaisesti niemi, jonka molemmilla puolilla on useiden hehtaarien laajuiset lahdenpoukamat. Siellä metsästysoikeus on vain Tuomarniemen asiakkailla. Edelliskesänä lahtien väliin kaivettiin lampi.

Kaivinkoneurakan lisäksi lahtia niitetään, ja mahdollisuuksien mukaan alueella laiduntaa karjaa. Sorsille on tarjolla keinopesiä.

Elinympäristön kohentamisen lisäksi sorsalintuja houkutellaan alueelle ruokinnalla. Ruokinta on aloitettu vasta pari viikkoa sitten, haluaa Nevalainen painottaa, "ei yhtään aiemmin".

Ruokinnassa on siirrytty lauttaruokinnasta automaatteihin.

Kevät ja kesä ovat todella kiireistä aikaa fasaaninkasvatuksessa.

"Meillä kasvatetaan 2 000–2 500 fasaania vuodessa. Ensin munat ovat haudontakoneessa. Sieltä ne siirretään kuorimakoneeseen, jonka jälkeen alkaa poikasten hoito poikaskehissä. Nyt työt ovat jo helpottuneet, kun noin 7-viikkoiset poikaset oleilevat ulkotarhassa."

Nevalainen on Suomen ammattiriistanhoitajien yhdistyksen jäsen. Fasaaninkasvatus alkoi viisi vuotta sitten, sorsajahteja hän järjesti jo ennen sitä.

Hän kertoo, että tulevaisuuden suunnitelmiin ei kuulu fasaanimäärän kasvatus, vaikka haudonta- ja kuorimakoneissa riittäisi kyllä kapasiteetti.

Sorsien kasvatustoiminnan aloittaminen kiinnostaisi, mutta sitä varten tarvittaisiin uusia tiloja.

Sorsajahdit eivät ole ohjattuja, vaan rajallinen määrä metsästäjiä metsästää omatoimisesti. Syksyn sorsajahdit on jo myyty syyskuuhun asti, joitain päiviä on vielä vapaana.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä alkaa fasaaninmetsästys.

Fasaaneja metsästetään Tuomarniemessä sekä ajojahtina että koirien kanssa. Vain koirien kouluttamiseen on mahdollista hankkia pelkkiä päivälupia, muuten myös fasaanijahdit myydään jahtipaketteina.…

Tiputettujen lintujen määrä ei ratkaise sitä, onko jahti onnistunut vai ei. Tapahtumia pitää olla koko päivän, ja jahtipäivästä pitää ehtiä myös nauttia ilman kiireen tuntua, ruokaillen ja saunoen, Nevalainen kuvailee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Otto-koira on innokas fasaanien perään – "Pikkuisen se on malttamaton, siinä meillä riittää vielä työtä"

Yhdysvaltain terästullit ottivat niskalenkin Outokummusta

Suomeen tuodaan vuosittain muutamia leijonia metsästysmuistoina – kaatomaksu voi olla Etelä-Afrikassa yli 60 000 euroa