Erä

Mietitkö, missä pantasusi liikkuu? Nyt voit taas tarkistaa sen

Erä 20.08.2018

Palvelussa näkyvät yhteensä 11 suden sijaintiedot. Pannat ovat yhtä lukuun ottamatta laumaa johtavan alfanaaraan tai -uroksen kaulassa.


Markku Vuorikari
Kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät Riistahavainnot.fi -palveluun seitsemän tunnin välein. Kuvituskuva.

Pantasusien sijaintitiedot ovat taas nähtävissä Luonnonvarakeskuksen (Luke) Riistahavainnot.fi-palvelussa.

Riistahavainnot.fi-palvelussa näkyvät Luken kevättalvella 2018 pannoittamien yhdentoista suden sijaintitiedot. Pannoitetut sudet ovat tällä hetkellä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa ja Pohjois-Savossa.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki pannat ovat laumaa johtavan alfanaaraan tai -uroksen kaulassa. Yksi panta on nuorella vaeltamisiässä olevalla sudella.

Kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät Riistahavainnot.fi -palveluun seitsemän tunnin välein. Paikannustietojen päivittyminen edellyttää kuitenkin sitä, että eläin on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa, jotta satelliittipaikannus onnistuu. Palvelussa kerrotaan, mikäli paikannus on yli kaksi viikkoa vanha.

Verkkopalvelussa ei kuitenkaan esitetä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan Suomi on jaettu viisi kertaa viiden kilometrin ruutuihin. Palvelussa esitetään, missä ruudussa pannoitettu susi on ollut viimeisimmän sijainnin perusteella. Paikannuspalvelu suljetaan helmikuun lopussa suden lisääntymisajan alkaessa.

Pantasusien paikannuspalvelulla pyritään ennaltaehkäisemään erityisesti susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskauden aikana.

Riistahavainnot.fi-palveluun pääset tästä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT