Erä

Ministeriö vahvisti metsästysaikojen pidennykset – metson, teeren ja pyyn metsästys jatkuu suuressa osassa maata 10.11. asti

Metsästysaste ei tutkimusten mukaan kasva kannan runsastuessa, vaikka kanta kestäisikin nopean kasvun vaiheessa parhaiten metsästystä.
Markku Ruokanen / VL-arkisto
Ministeriön mukaan metsästysaikoja rajoitetaan aiempaan tapaan sellaisilla alueilla, joilla kannat eivät vielä ole vahvistuneet merkittävästi ja joilla metsästyspaineen arvioidaan olevan suurempi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut metsäkanalintujen metsästysaikoja koskevan asetuksen, jossa metsästysaikoja rajoitetaan viime vuotta vähemmän. Uudet rajoitukset tulevat voimaan 10.9.2018.

Metsäkanalintujen metsästysaika loppui aiemmin jo lokakuun lopussa, mutta tänä vuonna metson, teeren ja pyyn metsästysaika jatkuu suuressa osassa maata marraskuun 10. päivään.

Etelä- ja Keski-Lapissa metson metsästysaika jatkuu joulukuun 10. päivään. Urosteeren ja -metson talvimetsästystä tammikuussa ei kuitenkaan sallita missään osissa maata.

Metsästysaikojen muutokset perustuvat heinä–elokuussa tehtyihin riistakolmiolaskentoihin, Ylä-Lapin riekkolaskentoihin ja Suomen riistakeskuksen esitykseen, joiden mukaan lintukannat ovat yleisesti ottaen vahvistuneet merkittävästi viime vuoteen verrattuna.

Riistakolmiolaskentojen määrää on pystytty viime vuosina nostamaan lähes tuhanteen laskettuun kolmioon, mistä kiitos kuuluu tuhansille vapaaehtoisille laskijoille, todetaan ministeriön tiedotteessa.

Metsäkanalinnuille on tyypillistä syklinen kannanvaihtelu, jossa kannan huiput ja aallonpohjat toistuvat noin seitsemän vuoden välein. Kannanvaihteluihin vaikuttavat monet tekijät, kuten petojen saalistus, talvinen säilyvyys ja pesinnän onnistuminen.

Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen laskentajärjestelmän avulla kannan vaihteluihin voidaan reagoida säätelyssä nopeasti niin, että kesän laskentojen tuloksia voidaan hyödyntää jo syyskuussa alkavan metsästyskauden metsästysajoista päätettäessä.

"Ajantasainen ja kattava laskenta antaa mahdollisuuden lisätä metsästyspäiviä kantojen kasvaessa. Metsästystä kannattaa kuitenkin jatkossakin suunnata erityisesti nuoriin lintuihin", sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Maa- ja metsätalousministeriö päättää metsäkanalintujen metsästysajoista paikkakunnittain niin, että säätelyssä otetaan kuluvan vuoden kanta-arvion ja viimeaikaisen kehityksen lisäksi huomioon myös kannan pitkäaikaiskehitys 21 vuoden ajalta sekä lajiin kohdistuva metsästysaste alueella.

Metsästysaikoja rajoitetaan aiempaan tapaan sellaisilla alueilla, joilla kannat eivät vielä ole vahvistuneet merkittävästi ja joilla metsästyspaineen arvioidaan olevan suurempi.

Monet metsästysseurat rajoittavat lisäksi metsäkanalintujen metsästystä omilla alueillaan esimerkiksi saaliskiintiöin.

Metsästysaste ei tutkimusten mukaan kasva kannan runsastuessa, vaikka kanta kestäisikin nopean kasvun vaiheessa parhaiten metsästystä, ministeriöstä muistutetaan.

Valtioneuvosto muutti siksi metsästysasetusta keväällä niin, että metsästysajat voivat hyvinä lintuvuosina jatkua entistä pidempään.

Uuden asetuksen mukaiset metsäkanalintujen metsästysajat

Metso

10.9.–30.9. Uudenmaan maakuntaan kuuluvat Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kunnat.

10.9.–10.10. Kainuun maakuntaan kuuluvissa Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon kunnissa, Pohjanmaan maakunnassa, Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Alajärven, Alavuden, Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Soinin ja Ähtärin kuntia sekä Pohjois-Savon maakuntaan kuuluvissa Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän kunnissa.

10.9.-10.11. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen ja Satakunnan maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Alajärven, Alavuden, Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Soinin ja Ähtärin kuntia, Kainuun maakunnassa lukuun ottamatta Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon kuntia, Lapin maakuntaan kuuluvissa Enontekiön, Inarin, Kemijärven, Posion, Ranuan, Sallan ja Utsjoen kunnissa sekä Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntia.

10.9.-10.12. Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin, Kemijärven, Posion, Ranuan, Sallan ja Utsjoen kuntia.

Varsinais-Suomen maakunnassa ja Uudenmaan maakunnassa lukuun ottamatta Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kuntia metson metsästys on kielletty kokonaan.……

Kartta metson metsästysajoista

Teeri

10.9.–10.10. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson maakunnissa, Keski-Suomen maakunnassa lukuun ottamatta Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Multian, Pihtiputaan, Saarijärven ja Viitasaaren kuntia, Pohjois-Karjalan maakunnassa lukuun ottamatta Ilomantsin, Juuan, Lieksan, Nurmeksen ja Valtimon kuntia, Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntia sekä Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Hartolan, Heinolan ja Sysmän kunnissa.

Muualla maassa metsästysaika on 10.9.-10.11.

Kartta teeren metsästysajoista

Pyy

10.9.–10.10. Lapin maakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kunnissa.

Muualla maassa metsästysaika on 10.9.–10.11.

Kartta pyyn metsästysajoista.

Riekko

10.9.–10.10. Lapin maakuntaan kuuluvissa Kemijärven, Kittilän, Muonion, Pelkosenniemen, Sallan, Savukosken ja Sodankylän kunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvassa Kuusamon kunnassa.

10.9.–31.3. Lapin maakuntaan kuuluvissa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa.

Muualla maassa riekon metsästys on kielletty kokonaan.

Lue lisää