Erä

Nurmijärvellä herätään omenoita syövien peurojen rouskutteluääniin – katso video

Enimmillään valkohäntäpeuroja on ollut pihalla yhdeksän samanaikaisesti.
Isto Räikkönen
Räikkösen perheen omenat eivät ole syömäkelpoisia tai maukkaita ihmisen mielestä, mutta valkohäntäpeuroille ne kelpaavat.

Isto Räikkönen on asunut koko ikänsä Nurmijärven Herusissa. Vuosikymmenten saatossa alueen valkohäntäpeurakanta on vain lisääntynyt.

Viime sunnuntaina perheen pihalla oli samanaikaisesti yhdeksän peuraa syömässä puusta pudonneita omenoita.

"Eläimet syövät omenoita jopa puusta. Ne eivät ole mitään syömäkelpoisia tai maukkaita omenoita, joten niiden katoaminen parempiin suihin ei haittaa", kertoo Räikkönen.

Peurat eivät muutenkaan haittaa Räikkösiä. Niiden tulemisia ja menemisiä on mukava seurailla.

"Mutta liikenteen kannalta lisääntynyt peuramäärä on riskitekijä. Autoillessa on oltava todella varovainen. Jos yksi peura näkyy liikenteessä, on varmaa, että sen seurassa on muitakin."

MT:n riistakamera tallensi peurojen ruokailuhetkiä Räikkösten pihalla.

Isto Räikkönen kertoo, että perheessä herätään peurojen omenoiden rouskuttelusta syntyvään ääneen. Niin lähelle taloa eläimet uskaltautuvat ruokailemaan.

"Vaikka hyvin arka eläinhän se peura on. Ei tarvita kuin jokin pieni liike talon sisällä ikkunan äärellä niin ne jo kavahtavat, ne ovat varuillaan koko ajan."

Alueella on metsästysseuroja, joten syksyn tullen on todennäköistä, että peurojen joukko harvenee. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten vahtimismetsästyksen pelloilta saa aloittaa 1.9.

"Metsästys on järkevää, etteivät peurat lisäänny liian kanssa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valkohäntäpeuroja on aivan liikaa

Luonto monipuolistuu – isot eläimet palanneet

Video: Mäyräkoirat ajavat peurat passiin