Erä

Aarre: Risukeitin on kiireettömän retkeilijän varuste – keittimen voi nikkaroida myös omin käsin

Kävyt ja risut kypsentävät ruoat siinä missä kaasu ja polttonesteetkin. Retkeilyrintamalla on eletty muutama vuosi risukeitinten kulta-aikaa.
Harri Mäenpää
Veli-Matti Lehtonen kuljettaa melontaretkillään järeämpää risukeitintä.

Aamupalaksi pekonia, papupurkki, kananmunia ja sieniä. Päivällä keittoa ja illalla gourmet-ruokaa leikkeleiden ja salaattien kera. Tämä on esimerkki Veli-Matti Lehtosen päivän ruokalistasta, kun hän lähtee retkeilemään vaimonsa kanssa.

”Ruokailut ovat retken kohokohtia. Pöytäliina on oltava mukana. Jotakin tyyliä sentään, vaikka kädet saattavat olla noessa”, kuopiolainen melontakouluttaja naurahtaa.

Pari vuotta sitten Lehtonen koki saman kuin moni muukin retkeilijä: risukeitin-kärpänen puraisi ja jätti pysyvät jäljet. Mies on hankkinut useita risukeittimiä jo entuudestaan mittavaan retkikeitinkokoelmaansa.

”Risukeittimellä voi kokkailla pienellä polttoainemäärällä. Avonuotiossa lämpö hajautuu, mutta risukeittimessä se kohdistuu kattilan pohjaan. Keitin säästää puuta, eikä polttoaine lopu Suomenmaasta koskaan.”

Risukeitin on kevyt, metallista tehty kehikko, jossa poltetaan risuja, tikkuja, käpyjä ja pientä puunsälää. Pelkkä purkki ei kuitenkaan riitä, vaan kehikossa on oltava kanavat ilmanvaihtoon. Näin liekki saa happea, palaa puhtaasti ja lämmittää tehokkaasti.

Retkeilyrintamalla on eletty muutama vuosi risukeitinten kulta-aikaa. Esimerkiksi retkeilytarvikkeita myyvä Partioaitta kertoo, että Lounais-Suomessa risukeitinten osuus kaikesta retkikeitinmyynnistä on neljännes.

Risukeittimen voi tehdä myös itse yksinkertaisimmillaan säilyketölkistä tai teräksisestä aterinkuivaimesta. Moni nikkari jakaa kokemuksiaan, ja netissä on runsaasti ohjeita tee se itse -rakentajille.

”Jokainen voi ideoida omia versioitaan. Kokemuksia jaetaan Facebookissa, ja kaikki saavat onnistumisen elämyksiä. Ensikokkailu itse tehdyllä keittimellä on huippuhetki”, Lehtonen kuvailee.

Lehtoselle risukeittimen kanssa kokkaaminen on mukavaa puuhastelua ilman kiireen tuntua.

”Litra vettä kiehahtaa 5–8 minuutissa. Oma ideologiani on se, että aina pitää olla rauhaa ja aikaa tehdä ruoka.”

Lue Aarteen jutusta, miten saat risukeittimen syttymään ja saako risukeitintä käyttää metsäpalovaroituksen aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Hiihtovaellus muuttui ankaraksi selviytymiskamppailuksi, kun paleltuminen oli koitua Peltoloiden kohtaloksi: ”Jälkeenpäin ei ole jossiteltu”

Aarre: Saija Lehtonen tekee taidekäsitöitä luonnon antimista – perhe kehotti hankkimaan myös ”oikean” ammatin

Aarre: Istutuskone muokkaa ja istuttaa – näin sujui koneellinen istutus kiteeläisen metsänomistajan tilalla