Erä

Video: Jänisjahti alkoi haastavissa merkeissä Siikalatvalla – pieni pitkäkorva sai jatkaa matkaansa

Syyskuun ensimmäisenä herätyskello soi jotenkin kauniimmin kuin muina päivinä.
Tanja Heikkonen
Ajo on saatu kiinni ja Toni Heikkonen siirtää koiran toiseen maastoon. Syyskuun ensimmäinen päivä valkeni sumuisena.

Tänä aamuna herätyskello ei ollut niin ilkeänkuuloinen kuin normaalisti. Sama ilmiö tapahtui varmasti muissakin metsästävissä suomalaiskodeissa. Jäniksenmetsästys alkoi.

Keli vaikutti oikein sopivalta - sumuinen syysaamu, lämpötila vähän plussan puolella ja yökosteutta mukavasti.

Päätimme löysätä suomenajokoira ”Ajon” maastoon, jossa treenikaudella oli ollut muutamia ajoja. Jäniskanta ei ole runsaimmillaan tällä hetkellä Siikalatvalla.

Puolen tunnin haun jälkeen ensimmäinen jänis on ylhäällä, jänis kerkesi karata alta, koska koiralla kesti hetken keräillä ajoa. Ajo lähti suoraan poispäin passimiehistä, joten vaihdoimme lähemmäs siirtymällä autoilla useamman kilometrin, emme halunneet hätyyttää jänistä kauemmas marssimalla perässä vaan yritimme päästä koiran ja jäniksen eteen tieverkostoa hyväksikäyttämällä.

Tapahtui perinteinen, jota voitaneen kutsua passimiesten ja -naisten hätäilyksi. Koira ja jänis kaartavat takaisin ja lopulta selviää, että ajettava on vielä kovin pieni pataan laitettavaksi.

Ajon päivä jatkuu seuraavassa erässä, syyskuun ensimmäinen päivä on pyhitetty jäniksille.

Toinen hakuerä ei etene halutulla tavalla. Selkeä yöjälki löytyy heti ja Ajo tuhraa siinä. Aamun yökosteus haihtuu samalla kun kellonviisarit kipuavat ylemmäs ja tekeminen muuttuu vaikeaksi.

Mikäpä tässä on valmiissa maailmassa. Lämpötilan noustessa seitsemääntoista päätämme, että vielä tunti hakuaikaa. Tunti tulee täyteen nopeasti nuotiolla istuessa ja maailmaa parantaessa.

On aika siirtyä ajokoirametsästyksestä ajokoiran metsästykseen. Ajo on sitä mieltä, että tänään hän ei ole helppo tapaus ja saamme houkutella hetken.

Lupaan Ajolle, että huomenna on aamu uusi ja jäniksenmetsästyskautta on lähes puoli vuotta vielä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jahtikuksa: Näin rakentuu Suomen suurin ampumaurheilukeskus: "Yksi maailman suurimpia, sadan hehtaarin alueella kaikille lajeille toimipisteet"

Metsästäjäliitto: Lyijyn käyttökielto on perusteltu kosteikoilla, missä on näkyvää vettä – turvepohjaiset metsät pitäisi jättää kiellon ulkopuolelle

Video: "Ei varmasti jaksa kukaan metsästää, jos ei koskaan saa saalista – silti 95 prosenttia on sitä kaikkea muuta"