Erä

Ministeri Leppä: Sudenkaatoluvista päättämisen pitää olla riistahallinnon eikä hallinto-oikeuksien käsissä

Hallinto-oikeuksilla on oltava yhtenäinen linja poikkeuslupavalitusten käsittelyssä.
Kari Salonen
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi maanantaina, että budjettiriihessä sovittiin 300 000 euron lisärahoituksesta, joka kohdennetaan Länsi-Suomen susien seurantaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi maanantaina MT:lle kantansa poikkeuslupien myöntämisestä ja hallinto-oikeuksien roolista.

"Poliitikon ei paranisi kommentoida oikeudellista päätöksentekoa. Mutta kyllä linjan pitäisi olla yhteneväinen eri hallinto-oikeuksissa poikkeuslupavalitusten käsittelyssä."

Leppä korostaa, että paras tietämys riista-asioista on riistahallinnolla. Kehityskulku ei ole toivottu, jos poikkeuslupiin liittyvää päätöksentekoa hoidetaan hallinto-oikeuksien kautta.

Viime metsästysvuonna Suomen riistakeskus teki 12 myönteistä ja 14 kielteistä päätöstä suden vahinkoperusteisista poikkeusluvista.

Kahdesta kielteisestä päätöksestä valitti hakija tai hänen edustajansa, kertoo Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen.

Kolmessa myönteisessä tapauksessa paikallinen luontojärjestö valitti. Yhdessä tapauksista Turun hallinto-oikeus laittoi riistakeskuksen päätöksen täytäntöönpanokieltoon. Kahdessa muussa tapauksessa kieltoa ei tullut, vaikka valittaja pyysi.

Yhteenkään valitukseen ei ole tullut vielä ratkaisua, Härkönen jatkaa.

Pohjanmaalla kaadettiin lauantaina susi – poikkeuslupa myönnettiin torstaina ja Tapiola valitti perjantaina

Riistakeskus ja hallinto-oikeus kiistävät aikataulukikkailun susilupa-asiassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksesta: "Suden poikkeuslupien tiukat rajoitukset suosituksina eivät ole luontodirektiivin mukaisia"

EU-tuomioistuimen julkisasiamies otti kantaa sudenpyyntiin – kansallinen direktiivitulkinta ei saanut moitteita

Susikonfliktia voi yrittää hallita, mutta ei ratkaista kokonaan