Erä

Ruotsalaislehti: Metsäkauriiden ja punkkien suuri määrä lisää puutiaisaivokuumetapauksia

Uppsalan yliopiston tutkijat ovat osoittaneet yhteyden metsäkauriiden ja jänisten määrän sekä TBE-sairastumisriskin välillä.
Jarkko Sirkiä
Viime vuonna Ruotsissa tilastoitiin 391 puutiaisaivokuume-tapausta.

Viime vuonna Ruotsissa raportoitiin 391 puutiaisaivokuume-tapausta (TBE) kansanterveyslaitokselle. Määrä on uusi ennätys, uutisoi Aftonbladet.

TBE-sairastumisriskin ja metsäkauriiden, jänisten sekä saksanhirvien maantieteellisen levittäytymisen välillä on havaittu suora yhteys. Mitä enemmän jollain alueella on metsäkauriita, sitä enemmän havaitaan puutiaisaivokuumetapauksia.

Puutiaisaivokuumeeseen sairastuneiden määrän kasvun syistä on keskusteltu aiemminkin ja sitä on yritetty selvittää. Nyt Uppsalan yliopiston tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että tilastotieteellinen korrelaatio asioiden välillä on erittäin vahva.

TBE-tapausten määrän kasvu on seurannut metsäkaurispopulaatioiden kasvua, kertoo Uppsalan yliopiston hyönteistieteen professori Thomas Jaenson.

Kun metsäkauriiden määrä kasvaa jollain alueella, kasvaa punkkien määrä vuoden tai parin päästä.

Jaensonin mukaan ei auttaisi, vaikka iso osa eläimistä ammuttaisiin. Pitäisi ampua lähes kaikki, sillä yksi eläin pystyy ylläpitämään suurta punkkimäärää pienellä alueella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiesitkö? Punkki on muurahaisille tervetullut vieras – sammalpunkki ahertaa keon siivoojana

Luulitko, että punkkeja ei esiinny kaupunkialueilla? Tutkimus osoittaa luulosi vääräksi ja paljastaa, että citypunkit ovat myös vaarallisempia

Kysely: Punkki on Suomen luonnon pelottavin eläin