Erä

Yle: Lieksassa kiehuu riitaisa soppa järvilohen salakalastuksesta

Poliisin vihjaillaan jarruttaneen tutkintaa, kansanedustajat älähtivät.
Pekka Fali
Kuvituskuva rysästä.

Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla kuohuttaa epäilyt äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen poikkeuksellisen laaja salakalastus. Soppaan on vedetty mukaan myös poliisi, jonka on vihjailtu jarruttavan tarkoituksella tutkintaa, Yle uutisoi.

Vihreiden kansanedustajat Krista Mikkonen ja Hanna Halmeenpää ovat tehneet kirjallisen kysymyksen Lieksan kalastusrikkomusepäilystä.

Lieksan kalastuskunta syyttää paikallista kalastajaa 41 äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen laittomasta kalastamisesta.

Kalastuskunnan puheenjohtajan Jukka Turusen mukaan mies olisi pyytänyt rauhoitettuja kaloja Pielisellä Lieksan keskustan läheisyydessä rysällä ja verkolla syksyllä 2017.

Ylen haastattelema kalastaja kiistää syytökset: hän kertoo nostaneensa neljä kuollutta tai sairauden takia huonokuntoista järvilohta pois vedestä, etteivät raadot tartuttaisi muita kaloja tai häiritsisi läheisen uimarannan käyttäjiä.

Poliisin toimettomuus kalastusrikosepäilyksen tutkimisessa on närkästyttänyt Lieksan kalastuskuntaa, mutta myös maa- ja metsätalousministeriössä, maakuntaliitossa ja ely-keskuksessa asti.

Poliisi sai tutkintapyynnön kalastusrikosepäilystä marraskuussa 2017, mutta kalastajan mukaan poliisi ei ole ollut häneen yhteydessä vielä ollenkaan.

Ylen uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Reinoilta lähtee tärkeä valtti

Yle: Lieksan biojalostamon rahoitus varmistui

Pitkään odotettu esitys uhanalaisten kalojen euromääräisistä arvoista annettiin – Yhden järvilohen hinnaksi määriteltiin 7 510 euroa