Erä

Yle: Lieksassa kiehuu riitaisa soppa järvilohen salakalastuksesta

Poliisin vihjaillaan jarruttaneen tutkintaa, kansanedustajat älähtivät.
Pekka Fali
Kuvituskuva rysästä.

Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla kuohuttaa epäilyt äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen poikkeuksellisen laaja salakalastus. Soppaan on vedetty mukaan myös poliisi, jonka on vihjailtu jarruttavan tarkoituksella tutkintaa, Yle uutisoi.

Vihreiden kansanedustajat Krista Mikkonen ja Hanna Halmeenpää ovat tehneet kirjallisen kysymyksen Lieksan kalastusrikkomusepäilystä.

Lieksan kalastuskunta syyttää paikallista kalastajaa 41 äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen laittomasta kalastamisesta.

Kalastuskunnan puheenjohtajan Jukka Turusen mukaan mies olisi pyytänyt rauhoitettuja kaloja Pielisellä Lieksan keskustan läheisyydessä rysällä ja verkolla syksyllä 2017.

Ylen haastattelema kalastaja kiistää syytökset: hän kertoo nostaneensa neljä kuollutta tai sairauden takia huonokuntoista järvilohta pois vedestä, etteivät raadot tartuttaisi muita kaloja tai häiritsisi läheisen uimarannan käyttäjiä.

Poliisin toimettomuus kalastusrikosepäilyksen tutkimisessa on närkästyttänyt Lieksan kalastuskuntaa, mutta myös maa- ja metsätalousministeriössä, maakuntaliitossa ja ely-keskuksessa asti.

Poliisi sai tutkintapyynnön kalastusrikosepäilystä marraskuussa 2017, mutta kalastajan mukaan poliisi ei ole ollut häneen yhteydessä vielä ollenkaan.

Ylen uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tornionjoella lohennousu kiihtyy, tähän mennessä parhaana päivänä seurantapaikan on ohittanut yli 2 400 lohta

Hallitusohjelma metsästysmyönteinen: Merimetson poikkeusluvan saamista helpotetaan, uusien metsästyksen harrastajien lajin pariin tuloa edistetään

Uhanalaisten ja taantuneiden kalojen korvausarvot vahvistettiin – suurin arvo äärimmäisen uhanalaisella Vuoksen järvilohella ja pienin arvo jokiravulla